1. Tésztatál húsgolyókkal
Hozzávalók (4 személyre)
- 1 fej fokhagyma
- 1 közepes póréhagyma
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg gomba
- 4 ek. olaj
- 1 dl fehérbor
- 1,5 dl húsleves kockából
- 2,5 dl tejszín
- 25 dkg spagetti, vagy makaróni, esetleg hosszúmetélt
- 60 dkg darált hús – szárnyasból
- 2 tojás
- 3 ek. zsemlemorzsa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, és ferdén 1 cm széles karikákra metéljük. A répát meghámozzuk, megmossuk, és apró darabokra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, negyedeljük.
Nagy edényben vizet forralunk, és külön-külön a répát 4 percig, a pórét 3 percig blansírozzuk benne. Kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Nagy serpenyőben felforrósítunk 1 ek. olajat, és a hagymát üvegesre pároljuk benne. Felét tálra szedjük, a maradékhoz a serpenyőbe dobjuk a gombát, és 5 percig pároljuk. Ráöntjük a fehérbort, a húslevest, a tejszínt, és lefedve, lassú tűzön kb. 15 percig főzzük.
A zöldségek főzőlevében a csomagoláson olvasható utasítás szerint kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lecsepegtetjük. A darált húst összekeverjük a félretett hagymával, a tojásokkal, a zsemlemorzsával, belenyomjuk a fokhagymát, és sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Nedves kézzel kb. 16 egyforma nagyságú golyót formázunk belőle, és a maradék olajban körös-körül megpirítjuk (kb. 10 perc).
A gombás léhez keverjük a répát, a pórét, a tésztát, és sóval, borssal utána ízesítjük. Hozzáadjuk a húsgombócokat, és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Közben leöblítjük, és apróra vágjuk a petrezselymet. Tálaláskor az ételre szórjuk.
2. Rakott palacsinta
Hozzávalók (4 személyre)
Palacsintatésztához
- 15 dkg liszt
- 4 tojás
- 2,5 dl tej
- 4 ek vaj
Töltelékhez
-1 citrom
- 50 dkg zsírszegény túró
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg mandulaforgács
- vaj a sütéshez
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a tojásokkal, a tejjel, a vajjal és egy csipet sóval. Letakarjuk, és kb. 20 percig pihentetjük. Közben alaposan megmossuk a citromot, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A túrót kikeverjük a citromhéjjal, a cukor felével, a vaníliás cukorral. A maradék cukrot, a citrom levét egy másik tálkában összekeverjük a mandulaforgáccsal.
Kivajazunk egy teflon palacsintasütőt, és egymás után vékony palacsintákat sütünk a masszából. Kivajazunk egy nagy tűzálló tálat. A sütőt 220 fokra előmelegítjük (gázsütő esetén 4. fokozat). A palacsintákat megtöltjük a túrós keverékkel, és feltekerjük. A töltött palacsintákat 3-4 cm nagyságú darabokra vágjuk, és egymás mellé állítgatjuk a tűzálló tálban. Ráöntjük a mandulás keveréket, és a sütőben kb. 8 percig sütjük. Vaníliafagylalttal tálaljuk.
3. Ropogós müzli
Hozzávalók (4 személyre)
- 1 ek. margarin
- 1,5 ek. barna cukor
- 1,5 ek. méz
- 1 tk. olaj
- 5 csepp vaníliaaroma
- 2 csepp mandulaaroma
- negyed tk. őrölt fahéj
- 12,5 dkg zabpehely
- 1 ek. szezámmag
- 3 dkg egész mandula
- 2 dkg mandulaforgács
- 5 dkg mazsola
- 5 dl natúr joghurt (zsírszegény)
- 2 banán
Elkészítés
Margarinnal kikenünk egy sütőtepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Lábosban összekeverjük a cukrot a mézzel, az olajjal, a vanília- és mandulaaromával, a fahéjjal, és lassú tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad. Levesszük a tűzről, belekeverjük a zabpelyhet és a szezámmagot.
A masszát egyenletesen a tepsire kenjük, és a sütő középső rácsán kb. 10 percig sütjük. Rászórjuk az egész mandulát és forgácsot, és további 10 percig sütjük, amíg a mandula aranybarna lesz. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A masszát széttördeljük, és belekeverjük a mazsolát. A banánt széttördeljük, és belekeverjük a mazsolát. A banánt meghámozzuk, és vékonyan felkarikázzuk. A joghurtot négy tálkába szétöntjük, egyenletesen elosztva rászórjuk a mandulás müzlit, és hozzákeverjük a banánt.
Tipp: a ropogós müzli jól záródó edényben két hétig is eltartható.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK