Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Féregűző sütőtök

Szerző:
Szabó Anna
A mexikói és texasi indiánoknál már Kolumbusz idejében is hagyományos ételnek számított a sütőtök, Európában azonban csak a XVI. században honosodott meg, addig csak az étkezési tök került az asztalra. Azóta azonban igazi diadalutat járt be.

Magyarországon a középkorban elsősorban a szegények mindennapi eledele volt telente, de nemegyszer a főúri lakomák fogásai között is szerepelt.

- Az indiánok számos betegség gyógyításában beiktatták az étrendbe, főleg vese-, máj- és szív- működési zavaroknál, de köszvényt, légzőszervi és bélrendszeri problémákat is gyógyítottak vele.

- Az egyiptomiak a magját hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, ma pedig az egyik legkiválóbb természetes féregűző szernek tartják a világon.
A népi gyógymódok égési sérülések és kiütések kezelésében alkalmazzák a sütőtököt.


A rákmegelőzésben is nagy ígéretnek számít. Néhány évvel ezelőtt ugyanis újfajta enzimet fedeztek föl benne, amely a béltraktusban a daganatok növekedését elő- segítő enzimek aktiválását akadályozza meg. Szintén nagy jelentőségű tulajdonsága az egészség szempontjából, hogy igen gazdag karotinoidokban, amelyeknek az egészségkárosító szabad oxigéngyökök és a peroxidázok hatástalanításában van szerepük. És még egy érdekesség a sütőtökről.


A felmérések szerint a dohányzó idősebb emberek körében kisebb az esélye a tüdőrák kifejlődésének azoknál, akik gyakran fogyasztanak karotinoidokban gazdag élelmiszereket (sárgarépa, sütőtök).


A tüdőrák mellett a nyelőcső-, a gége-, a gyomor-, a húgyhólyag- és a prosztatarák előfordulása is kevésbé gyakori a sütőtököt (és egyéb karotinoidokban gazdag élelmiszereket) fogyasztók körében.
A sütőtöknek nedvdús és ízletes a húsa, a diétás étrendbe változatosan beilleszthető. Készülhetnek belőle levesek, főzelékek, saláták és természetesen édes íze miatt kitűnő édességek is.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL