Hozzávalók:
1 púpos evőkanál (továbbiakban: „ek.") zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 2 ek. étolaj
1 ek. finomliszt
[1 csapott ek. búzakorpa]
1,5 l hideg víz
1 csapott teáskanál (továbbiakban: „tk.") só
1 púpozott tk. őrölt csemege paprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt fekete bors
1 ek. 10-os ecet
1-2 babérlevél
1 csapott tk. szárított majoranna
[1 csipet őrölt szerecsendió]
1 csapott tk. só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
1 kis fej kelkáposzta (50-60 dkg)
15-20 dkg hámozott, kb. 2 cm-es kockákra aprított nyers krumpli
[2 ek. 20%-os tejföl]
3 szál felkarikázott virsli
Elkészítés:
A rántást a köménymagos levesnél már megtanultuk. A frankfurti leveshez ugyanezt a rántást, de külön edényben készítjük el, pl. egy kisebb serpenyőben. Ha kész, hozzákeverjük a 2-3 gerezd áttört fokhagymát, majd kb. 1 dl hideg vízzel simára keverjük és félre tesszük.
A káposztát megmossuk, a torzsájára (gyökerére) merőlegesen kettőbe szeljük és a torzsáját kivágjuk. Ez a növény gyökere, ami kemény, ezért ezt nem aprítjuk a levesbe. Körülötte a levelek legvastagabb részét is kb. 1 cm vastagon kikanyarítjuk a torzsával együtt. A két fél káposztafej többi, puha levelekből álló részét késsel összeaprítjuk (nem kell nagyon apróra és a formájuk sem fontos, vagyis: ahogy sikerül).
A káposztát felrakjuk főni egy kb. 2 literes fazékban, pár szem köménymaggal, a sóval, a borssal, az ecettel, a babérral, a majorannával, a szerecsendióval, a Vegetával és a maradék vízzel, majd a forrástól számítva max. 10 percig főzzük. Ekkor óvatosan beletesszük a lecsöpögtetett krumplit és az újraforrástól számítva még 15 percig főzzük. Most óvatosan belekeverjük a rántást úgy, hogy közben nem hagyjuk abba a kavarást és végül beleszórjuk a virslit is. Az újraforrástól még 2-3 percig főzzük, rendszeresen kavarva.
Végezetül zárjuk el a tűzhelyet, dobjuk ki a babért és adjunk a leveshez tejfölt, esetleg még egy kis ecetet, ízlés szerint, s alaposan keverjük el velük.
!!! TIPPEK !!!
Ha nagyobb fejű kelkáposztát sikerült vennünk, ne ijedjünk meg tőle! Szeljük fel és a fel nem használt adagot fagyasszuk le. Legközelebb a vizet forraljuk fel először a fűszerekkel és csak forráskor engedjük bele a fagyos káposztát. A továbbiakban ugyanúgy készül a frankfurti leves, mint friss káposztából.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK