{KEPGALERIA}
Burgundiai rokfortos körte
Hozzávalók:
• 6 kisebb alexanderkörte
• 7 dl száraz vörösbor (pl. nagyburgundi)
• 2 ek. kristálycukor
• 1/2 kisujjnyi fahéj
• 8-10 szem feketebors
• 50 g héjas pisztácia
• 40 g tisztított mogyoró
• 200 g érett rokfort (márványsajt)
• 100 g natúr vajkrém
• só, bors
• néhány citromfűlevél
Elkészítés:
Érett, de kemény körtéket vásárolunk, megmossuk, meghámozzuk, és száruk épségére ügyelve félbevágjuk őket. Alsó domborulatukból levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek a tálon, közepükből pedig karalábévájóval kivágjuk a magházukat, és egy kevés gyümölcshúst is, hogy helye legyen a tölteléknek.
A bort felforraljuk a cukorral, a fahéjjal és a szemes borssal, beletesszük az elfelezett körtéket, és többször is meg-megforgatva, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük (12-15 perc). A borban hagyjuk kihűlni.
A pisztáciát kibontjuk csonthéjából, leforrázzuk, és fedő alatt 15 percig pihentetjük-áztatjuk. Leszűrjük, héját lepattintjuk, aztán patyolat tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet (még jobb, ha előző nap hámozzuk meg, hogy szikkadjon egy kicsit). Serpenyőbe szórjuk, zsiradék hozzáadása nélkül, folyamatosan kevergetve-rázogatva mérsékelt tűzön kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. Ugyanezzel a módszerrel a mogyorót is megpirítjuk, hártyás héját konyharuhával ledörzsöljük. Mindkettőnek a felét darabosra, a felét finomra vágjuk.
A körtéket üregükkel lefelé papírkendőre borítjuk, és felitatjuk róluk a nedvességet. A sajtot villával megtörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és habosra keverjük (ha túl lágy volna, 15-20 percre betesszük a hűtőszekrénybe).
Beledolgozzuk a krémbe a finomra vágott mogyorót és pisztáciát, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd dundi-csinos rózsákat nyomunk a körték üregébe. Tetejüket megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és pisztáciával, tálra rendezzük, végül lazán, de gondosan letakarjuk, fél órára hidegre tesszük. Fogyasztás előtt a citromfűlevélkéket leöblítjük, és körbedíszítjük velük a tál szegélyét. Előételként, borkorcsolyaként kínálhatjuk.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK