Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Gasztro kalandozások a világ körül - A legjobb francia ételek

Szerző:
Szabó Anna
Következő gasztro állomásunk a kulináris élvezetek országa: Franciaország. A franciák imádják a finom és sokszínű ételeket. Minden érzelem és szenvedély tükröződik gasztro világukban. A boron, a baguette-en és sajton kívül, meg vannak a maguk sajátos specialitásai. Ha te is szenvedélyesen húzol a finom ételek iránt, tarts velünk és ismerjünk meg néhány isteni és ellenállhatatlan francia étel különlegességet!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Burgundiai rokfortos körte

Hozzávalók:

• 6 kisebb alexanderkörte
• 7 dl száraz vörösbor (pl. nagyburgundi)
• 2 ek. kristálycukor
• 1/2 kisujjnyi fahéj
• 8-10 szem feketebors
• 50 g héjas pisztácia
• 40 g tisztított mogyoró
• 200 g érett rokfort (márványsajt)
• 100 g natúr vajkrém
• só, bors
• néhány citromfűlevél

Elkészítés:

Érett, de kemény körtéket vásárolunk, megmossuk, meghámozzuk, és száruk épségére ügyelve félbevágjuk őket. Alsó domborulatukból levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek a tálon, közepükből pedig karalábévájóval kivágjuk a magházukat, és egy kevés gyümölcshúst is, hogy helye legyen a tölteléknek.

A bort felforraljuk a cukorral, a fahéjjal és a szemes borssal, beletesszük az elfelezett körtéket, és többször is meg-megforgatva, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük (12-15 perc). A borban hagyjuk kihűlni.

A pisztáciát kibontjuk csonthéjából, leforrázzuk, és fedő alatt 15 percig pihentetjük-áztatjuk. Leszűrjük, héját lepattintjuk, aztán patyolat tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet (még jobb, ha előző nap hámozzuk meg, hogy szikkadjon egy kicsit). Serpenyőbe szórjuk, zsiradék hozzáadása nélkül, folyamatosan kevergetve-rázogatva mérsékelt tűzön kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. Ugyanezzel a módszerrel a mogyorót is megpirítjuk, hártyás héját konyharuhával ledörzsöljük. Mindkettőnek a felét darabosra, a felét finomra vágjuk.

A körtéket üregükkel lefelé papírkendőre borítjuk, és felitatjuk róluk a nedvességet. A sajtot villával megtörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és habosra keverjük (ha túl lágy volna, 15-20 percre betesszük a hűtőszekrénybe).

Beledolgozzuk a krémbe a finomra vágott mogyorót és pisztáciát, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd dundi-csinos rózsákat nyomunk a körték üregébe. Tetejüket megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és pisztáciával, tálra rendezzük, végül lazán, de gondosan letakarjuk, fél órára hidegre tesszük. Fogyasztás előtt a citromfűlevélkéket leöblítjük, és körbedíszítjük velük a tál szegélyét. Előételként, borkorcsolyaként kínálhatjuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL