{KEPGALERIA}
Áfonyás mandulakrém
Hozzávalók:
• 200 g hámozott mandula
• 5 dl tej
• 100+100 g kristálycukor
• 3 zselatinlap (5 g)
• 2-3 csepp mandulaaroma
• 4 kk. mandulalikőr
• 2+1 dl tejszín
• 300 g kékáfonya (mélyhűtött)
• 2 ek. citromlé
• 1/2 tasak habfixáló
• 1 tasak bourbon vaníliás cukor
• 1 ek. pirított mandulalapocska
Elkészítés:
A mandulát finomra daráljuk. A tejet felforraljuk 100 g cukorral, a mandulára öntjük, kihűtjük, lefedjük, és a hűtőszekrényben egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap vászonszalvétával bélelt szűrőtálba öntjük, a mandulapépet jól kinyomkodjuk, kidobjuk (nem kár érte, ízét teljesen elveszti!).
A zselatinlapokat beáztatjuk 3 dl hideg vízbe. A mandulás tej felét felforrósítjuk, beleolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat. A maradék hideg tejben elkeverjük a mandulaaromát és a likőrt, majd gyors mozdulatokkal a zselatinos tejet, és jéghideg vízfürdőbe állítva enyhe sűrűsödésig keverjük-hűtjük. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, lazán beleforgatjuk a krémbe, 4 csodaszép kehelybe szedjük-simítjuk, és 4 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Az áfonyát hagyjuk felengedni, egyharmadát félreteszünk a díszítéshez. A maradékot edénykébe csúsztatjuk, hozzáadjuk a citromlét és 100 g cukrot, szelíd tűzön 15 percig főzzük-sűrítjük, kihűtjük.
Tálalás előtt a krém tetejére simítjuk az áfonyamártást, belenyomkodjuk a félretett áfonyaszemeket. A habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk belőle a krém tetejére. További 1-1 szem áfonyával és mandulalapocskákkal díszítve kínáljuk.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK