Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Gasztro kalandozások a világ körül 1. Magyarország

Szerző:
Szabó Anna
Magyarország számtalan kulináris lehetőséget rejt magában, amikor is az országot barangolva ismerkedhetünk meg hazánk maga kis gasztronómiai világával. A magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme, változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi és karakteres íz világgal büszkélkedhet. Akkor kalandra fel és irány a magyar gasztro világ!

 

{KEPGALERIA}

 

Tejfölös paprikás csirke
galuskával

Hozzávalók:

• 1 konyhakész csirke (1,2-1,3 kg)
• 1 nagy fej hagyma
• 1 zöldpaprika+a díszítéshez
• 1 paradicsom + a díszítéshez
• 2 ek. olaj
• 1 kk. enyhén csípős pirospaprika
• só
• 4+1 dl tejföl
• 1-2 kk. búza-/rizsliszt

A galuskához:

• 400 g finomliszt
• 2 tojás
• 1/2 kk. só
• 3-4 dl tej
• 50 g vaj/margarin vagy 5 ek. olaj

Elkészítése:

A csirkét megmossuk, kisebb darabokra vágjuk (készíthetjük 4 kisebb csirkemellből és/vagy -combból is). A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, megtisztítjuk, felaprózzuk.

A felforrósított zsiradékban, mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk a hagymát, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát, felöntjük 1 dl vízzel, megsózzuk, és jól összeforraljuk. Beletesszük a csirkehúst, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, fedő alatt, lassú tűzön, saját levében puhára főzzük (35-40 perc).

A csirke levét a felére beforraljuk, hozzáadjuk a tejfölt - nem kevergetjük, csak rázogatjuk a lábast, nehogy összetörjön a hús! - 10 percig lassú tűzön forraljuk, ízlés szerint utána sózzuk. Ha túl sok a húslé vagy híg a tejföl és attól tartunk, hogy nem lesz elég „testes" a mártás, 1-2 kávéskanál lisztet keverünk el a tejfölben, mielőtt a húsra öntenénk.

Előmelegített, mélyebb tálba szedjük a húsdarabokat, bevonjuk a mártással, tetejüket meglocsoljuk a maradék 1 dl tejföllel, végül felkarikázott zöldpaprikával és gerezdekre vágott paradicsommal, petrezselyemmel díszítjük. Fejes salátát kínálhatunk mellé.

Külön tálalt galuskával körítjük: a lisztbe beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, és apránként annyi tejet, hogy nehezen elcsöppenő, lágy masszát kapjunk. Kisebb adagokban lyukacsos galuskaszaggatóba szedjük, és sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amint a galuskák feljönnek a víz színére, szitakanállal kiszedjük, forró vízzel leöblítjük, és a felforrósított zsiradékba forgatjuk őket.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL