Hozzávalók 10-12 db fasírthoz
- 20 dkg lencse
- 20 dkg gomba
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 db tojás (nagy)
- 1 db vöröshagyma (kisebb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- 1 db zöldségleveskocka
- 1 mk pirospaprika
- 1 tk köménymag
- őrölt bors (ízlés szerint)
- 2 ek mogyoróolaj (vagy étolaj)
Elkészítés
A lencsét válogassuk át, alaposan mossuk meg, majd tegyük fel főni annyi vízbe, hogy jól ellepje. A főzőlébe tegyük bele a leveskockát, kb. egy teáskanál sót, és főzzük puhára. Figyeljünk, nehogy szétfőjenek a lencseszemek. Amikor már kellően megpuhult, szűrjük le a levet, majd a lencsét hűtsük ki teljesen.
A gombát, és a vöröshagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd pároljuk üvegesre a hagymát. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg zsírjára sül. A készre párolódott gombát hűtsük ki teljesen.
Egy tálba tegyük bele a kihűlt lencsét, adjuk hozzá a szintén kihűlt gombát, a zsemlemorzsát, az őrölt köménymagot, a sót, a pirospaprikát, az őrölt borsot, és az egész tojást. Kézzel, alaposan gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható masszát kapjunk. (Amennyiben túl száraz lenne a massza, akkor kanalazzunk hozzá a lencse főzőlevéből egy-két evőkanálnyit.)
Az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk pogácsákat, és forgassuk bele zsemlemorzsába.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg mogyoróolajjal, helyezzük rá a megformázott lencsepogácsákat, majd mindegyiket spricceljük meg szintén mogyoróolajjal. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre.
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint körettel, és salátával kínáljuk!
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK