Hozzávalók:
• 1 kg húsos karaj vagy tarja-csont (20-25 dkg/adag).
A leves ízesítéséhez:
• só,
• 1 kávéskanál egész fekete bors
• körömnyi friss gyömbér
• picike forgács szerecsendió vagy szerecsendió-virág
• ½ fej vöröshagyma (héjastól)
• 1 kis gerezd fokhagyma
• 1 kis csokor zeller- és petrezselyemzöld
• 1 kisebb paradicsom
• ½ zöldpaprika
A bezöldségeléshez:
• 15 dkg sárgarépa
• 10 dkg petrezselyemgyökér
• 6 dkg zeller
• 4 dkg karalábé
• 4 dkg kelkáposzta
A reszelt tésztához:
• 1 tojás
• 10 dkg liszt
• ½ evőkanál búzadara
• só
A tálaláshoz:
• ecetes reszelt torma
• mustár
• petrezselyemzöld
Elkészítése:
A csontos karajt a bordacsontok közt daraboljuk, adagonként 20-25 dekásokra. Két liter hideg vízbe tesszük a szeleteket, lassan felforralva tetején képződő habját leszedjük. Sózzuk, ízesítjük. Gyenge tűzön, fedő nélkül gyöngyözve bugyborékoló forralással egy órát főzzük. Ekkor bezöldségeljük, tovább forraljuk. A zöldségek, ha puhulnak, folyamatosan kiszedjük a levesből, nagyobb darabokra vágjuk, (negyedeljük, esetleg hasábra vágjuk, ízlés szerint formázhatjuk), mindegyikből egy-egy darab fog adagonként a tányérba kerülni.
Ha a csontokat borító hús is megpuhult, a levest tűzről lehúzzuk, tetejét kevés hideg vízzel megpermetezzük, negyedórát hagyjuk ülepedni. Egy másik edénybe merjük, szűrőn keresztül, óvatosan, alját ne zavarjuk fel.
A tészta hozzávalóiból kemény gyúrt tésztát készítünk, amit a reszelő nagy fokán keresztül hosszú szálakra lereszelünk, lisztezett tálcán kiterítjük. Közben vizet forralunk, sózzuk, és az elkészített tésztát a vízbe szórjuk. Ha feljön a felszínre, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, kevés, leves felszínéről leszedett zsírral összekeverjük.
Tálalása:
Mélytányérba reszelt tésztát kanalazunk, rámerjük a tűzforró levest, finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Mellé egy lapostányéron szervírozzuk a forró húsos csontot, levesben főtt forró zöldségekkel körítve. Külön tormát, mustárt adunk hozzá.
Jó étvágyat!
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK