Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Hétvégi finomságok

Szerző:
Szabó Anna
Francia fokhagymaleves pirított sajtos kiflivel, tejes pulykafalatok párolt rizzsel. Könnyű és finom. Kell ennél ínycsiklandóbb ebéd?  Jó étvágyat kívánunk a lakomához!

Leves


Francia fokhagymaleves (6 személyre)

Hozzávalók:
- 8 gerezd fokhagyma
- 9 dl tej
- 9 dl víz
- 1 teáskanál Vegeta ételízesítő
- 1 késhegynyi őrölt fehér bors
- 5 dkg liszt
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 4 tojás
- 2 evőkanál borecet
- sajtos kifli
- reszelt sajt

1. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, jól szétzúzzuk. Egy nagyobb fazékban feltesszük főni a tejet és a vizet a Vegetával. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, majd fehér borssal fűszerezzük.

2. Amíg a leves felforr, a lisztet a vajjal jól összegyúrjuk, majd apródonként, állandó kevergetés mellett a leveshez adagoljuk, hogy híg-mártás-sűrűségűvé váljon.

3. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a forrásban lévő levesbe csurgatjuk, közben folyamatosan kevergetjük, amíg a fehérje szálasan megkocsonyásodik. A sárgáját egy csészében elkeverjük a borecettel, majd a tűzről félrehúzott levesbe keverjük.

4. Forrón, sajttal megszórt, pirított kiflivel tálaljuk.


Főétel


Tejes pulykafalatok (4 személyre)

Hozzávalók:
- 60 dkg csíkokra vágott pulykamell
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt fehér bors
- 1 kiskanál őrölt pirospaprika
- 1 kiskanál szárított tárkony
- 1 dl tej
- kukoricaolaj
- 1 kiskanál liszt
- 1 dl fehérbor
- 1 dl tejszín
- 2 evőkanál frissen facsart, szűrt citromlé
- só

A pulykamellet jól megmossuk, csíkokra vágjuk, és a tejbe áztatjuk egy óra hosszat. Ha letelt az egy óra, leszűrjük a húst, jól lecsepegtetjük, majd egy mélyebb serpenyőben felhevített olajban megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, majd felengedjük fehérborral. Fedő alatt puhára pároljuk, rászórjuk a lisztet, a tárkonyt, a tejet és a tejszínt, végül citromlével ízesítjük. Párolt rizzsel kínáljuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL