Amit nagyon fontos betartanunk!
A nyersanyag megválasztása:
A nyersanyagot különös gonddal készítsük elő.
Csak nagyon jól megmosott zöldségek, gyümölcsök ehetőek!
Az ételek elkészítésénél a könnyű emészthetőséget tartsuk szem előtt:
- A rostos főzelékeket törjük át vagy turmixgépben pépesítsük a könnyebb emészthetőség érdekében. A levesekkel ugyan így járjunk el.
Tipp: A burgonyából, spenótból, sárgarépából készített pürésített levesek kimondottan jó hatással lehetnek az ilyenkor legyengült immunrendszerre.
- Ezek mellett ehetünk gyenge húslevest, erőlevest is, de a tetejéről szalvétával itassuk fel a zsírt.
Levesbetétnek ajánlott: daragaluska, cérnametélt, szárazon pirított zsemlekocka
Tipp: Vajjal készítsük a leveseket olaj helyett, vagy pálma olajat használjunk. (nagyobb kiszerelésben kapható áruházakban)
A pálma olaj szagtalan, könnyebben emészthető, nem okoz hányingert, rosszullétet.
(Hüvelyes zöldségek fogyasztása ebben az időszakban túlságosan megterhelő lehet ebben az időszakban. Erről kérjük ki a háziorvos véleményét!)
- A tojást (lágy tojás) reggelire vajas, rozsos zsemlével adjuk.
- A húsos ételeknél
csak a könnyen emészthető fiatal állatok húsa jöhet számításba. Semmiképp se legyen zsírral átszőtt, koleszterinbomba.
Tipp: Az ajánlott húsfajták a következőek:
Vadhúsok: - liba, kacsa
- tengeri halfilé (pl. filézett hekk)
- borjú
- csirke
Tipp: Amit nem ajánlanék:
- sertés
- marha
Egyszerre ne együnk sokat, inkább többször és keveset.
- Tejfölt, tejszínt minél kevesebbet használjunk. Ha azonban mégis, akkor az alacsony zsírtartalmúakat vegyük ilyenkor.
- A rántásokat szárazan készítsük és utólag adjuk hozzá a zsiradékot, mert a zsírok túlhevítésével nehezen emészthető zsírsavak keletkeznek.
- Kerülni kell az olajban sült tésztákat, úgymint a palacsinta, farsangi fánk, csöröge fánk.
Szigorúan tiltottak:
A kelt tészták, a porhanyós zsíros tészták, a vajas krémmel töltött torták
Amit helyette együnk:
dara- vagy rizsfelfújtak, vaníiliakrém, vaj nélküli krém, égetett cukorkrém, madártej, habfelfújt, száraz piskóta, mézes tésztából készült sütemény, gyümölcskrém, kompót.
Vigyázzunk azonban, hogy túl sok édességet se adjunk a betegnek, mert ez csökkenti az étvágyat.
(Tipp: Ha az éjszaka közepén rádjönne egy nagyobb száraz köhögőroham és nincs otthon semmilyen gyógyszer, kortyolgass lassan karamellizált cukros vizet. Kiváló köhögéscsillapító, hurutoldó)
Feltétlenül fogyasszunk nyers gyümölcsöt hámozva, kimagozva, és reszelt almát.
Szigorúan kerülni kell!:
túlsózott ételeket, túlzott fűszerezést, Kerülendő fűszerek, ízesítők használata: fekete bors, fehér bors, erős paprika, szegfű bors, mustármag (mustár), babérlevél, fahéj, ecet.
Szigorúan kerüljük a szeszes ital fogyasztását!
Amelyet kis mértékben adhatunk:
őrölt pirospaprika
Tipp: Amelybe nem szükséges, ne tegyünk hagymát, legfeljebb belefőzzük és utána kiszedjük az ételből, de a pirított hagymát feltétlenül el kell kerülni.
Amit helyettük használjunk: zöldpetrezselyem (C- vitaminban gazdag), zellerlevél, paradicsom, csombor, tárkony, citromhéj, narancshéj. Ecet helyett citromlé vagy borecet.
Italok közül ami ajánlható:
tea, tej, citromos limonádé (citrom szűrt levéből készítve), gyümölcslevek, málnaszörp ásványvízzel.
Tipp: Ha sok vizet kívánunk, azt inkább enyhén cukrozott hűvös (de semmiképpen sem hideg!) teával pótoljuk.
Amit nem ajánlanék: kakaó, kakaós ital nehéz a gyomornak
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK