{KEPGALERIA}
Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók
50 dkg liszt
3 evőkanál vaníliás cukor
2 tojássárgája
1 mokkáskanál só
6 deka olvasztott vaj
3-4 dl meleg tej
1 csomag szárított élesztő
a kenéshez 1 tojássárgája és kevés tej
Elkészítés
A tojások sárgáit keverd simára a cukorral, az olvasztott vajjal, a sóval és 2 dl tejjel.
A liszthez add hozzá az élesztőt, majd az előbbi keveréket. Adagolj hozzá apránként annyi meleg tejet, amennyit felvesz: az a lényeg, hogy sima és rugalmas legyen. Takard le és keleszd langyos helyen egy órán át, addigra duplájára kel majd meg a tészta.
Gyúrd át alaposan és oszd négy egyenlő részre, melyekből sodorj nagyjából 40 cm-es rudakat és négyes fonással fond szépen össze. Ha nem megy, akkor hármas fonással is készülhet a kalácsod. Takard le és hagyd még fél órán át kelni.
Ha letelt az idő, kevés tejjel kevert tojássárgájával kend meg a tetejét, és már mehet is a 175°C-os sütőbe, hogy nagyjából ¾ óra alatt szépen aranybarnára süljön.
Tipp: Szépen megtartja a formáját a kalács és nem folyik szét, ha a sütőpapír sarkát egyenként erősen megcsavarod.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK