Hazánkban a húsvéti ünnepkörhöz szervesen kapcsolódik a tormás sonkából és főtt tojásból álló egyszerű lakoma, míg Olaszországban a menü különlegesebb húsos falatokat, pármai sonkából, zöldségekből és különböző sajtokból álló fogásokat és idényzöldséges finomságokat tartalmaz. „Mi olaszok nem szoktuk megfőzni a sonkát, ráadásul sem tormát, sem pedig mustárt nem használunk. Inkább sajtokat és felvágottakat fogyasztunk idényzöldségekkel, például articsókáva,l spárgával és ceruzababbal. A vegyes felvágottas előételtál után hagyományosan bárányhúsos főétel következik, majd pedig az úgynevezett Colomba pasquale, vagy más néven húsvéti galamb, ami egy Nápolyból származó narancsos-árpagyöngyös édesség, a gyerekek kedvence" – mondta el Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású séfje, aki ezúttal is a hagyományokhoz nyúlt vissza az étterem ünnepi menüsorának megalkotásakor.
A receptet most sem tartotta titokban, sztracsatellás desszertkülönlegességét ajánlja mindenkinek, aki a húsvéti menüt szeretné feldobni egy kis olasz rafinériával. Jó étvágyat kívánunk!
Hozzávalók négy főre:
15 dkg csoki (érdemes a maradék csoki tojásokat felhasználni)
20 dkg 00-s liszt
3 db tojás
120 ml olaj
20 dkg cukor
200 ml tejszín (egyik fele a piskótába, másik a krémhez)
1 db vanília rúd
1 zacskó sütőpor
10 dkg mascarpone vagy ricotta
5 dkg túró
A tojást és a cukrot habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a vanília rúd kikapart belsejét, az olajat és a tejszín felét. Végül beleszitáljuk a keverékbe a sütőporral elkevert lisztet, és hozzáadjuk a csokit is. A masszát egy 22 cm-es kuglóf formába öntjük, majd 30 perc alatt, 180 fokon készre sütjük. Közben elkészítjük a krémet: a mascarponét elkeverjük a túróval, majd hozzáadunk egy csomag vaníliás cukrot. Egy másik tálkában felverjük a tejszín másik felét, végül pedig hozzáadjuk a mascarpone krémhez. Tálaláskor a kuglófot félbe vágjuk, leöntjük a krémmel és megszórjuk friss eperrel és leöntjük csokoládé szósszal.
Előétel tál: túrós - szárított paradicsomos - fekete olíva bogyós krém, füstölt scamorza sajt, pancetta arrotolata, tojáslepény zöld spárgával, grillezett főtt sonka.
Tészta: Óriás ravioli, „pasqualino" házi töltött tészta tojás sárgájával, szarvasgombás- zöld spárgás mártásban, ropogós pofa szalonnával.
Főétel: Szent Péter halfilé, fehérboreceten párolva, citromos-mentás burgonya pürével, ropogós articsókával tálalva.
Desszert: tortina „stracciatella" - frissen sült házi piskóta csokoládédarabokkal, ricottás/ mascarponés töltelékkel, piros gyümölcsökkel
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK