Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Így készítsd a tökéletes zserbót!

Szerző:
Szabó Anna
A Gerbeaud Cukrászda klasszikusa nem véletlenül népszerű mindmáig, megalkotása mögött komoly cukrászati tapasztalat rejtezik. A zserbót Gerbeaud Emil svájci származású cukrász, csokoládémester találta fel, aki 1884-ben Kugler Henrik meghívására jött Magyarországra. Elkészítése egyszerű, nem kellenek hozzá nehezen beszerezhető alapanyagok, mégis finom és ízletes!

 

A tökéletes zserbó, omlós tésztával készül, amit nem vajjal, hanem zsírral gyúrunk, ahogy nagymamáink is tették valaha.

Alapanyagok:

• 40 dkg liszt
• 25 dkg zsír (vagy vaj, amennyiben mégis azzal szeretnénk)
• 10 dkg porcukor
• 2 tojás
• 40 dkg baracklekvár
• 15 dkg darált dió
• 10 dkg porcukor
• 10 dkg étcsokoládé
• 1 evőkanál vaj

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a porcukrot, majd a két tojással gyorsan összedolgozzuk. Három részre osztjuk, majd 20 percig hagyjuk pihenni.
A tészta egyik harmadát vékonyra nyújtjuk, ezután a tepsi aljára fektetjük. Megkenjük a lekvár felével, és megszórjuk a porcukorral elkevert dió felével. Újabb réteg vékony tészta következik, a maradék lekvár, majd a diós szórás. Végül befedjük az utolsó tésztalappal, hústűvel átszurkáljuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.

Kihűlés után a vajjal felolvasztott csokoládéval bevonjuk a tetejét. Csak akkor szeleteljük, amikor már a csokoládé megszilárdult.

A zserbó másnap, sőt harmadnap a legfinomabb.

Jó étvágyat!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL