A csirkehús kedvelőinek
Aphrodité kedvence (4 személyre)
Hozzávalók:
- 8 szelet csirkemell filé
- 8 szelet gépsonka vagy tarja
- 8 szál zöld spárga (konzerv)
- 3 evőkanál olaj (lehet kukorica olaj vagy olíva olaj)
- 15 dkg reszelt sajt (ízlés szerint: trappista, karaván (füstölt sajt), eidami)
- só
- őrölt fehér bors
A besamel mártáshoz:
- 7 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- 7 dl tej
A csirkemelleket megsózzuk, majd a serpenyőben felhevített olajon mindkét oldalát hirtelen átsütjük. A serpenyőből kivesszük, és tepsibe helyezzük.
A spárga levét leöntjük, lecsepegtetjük, hosszában félbevágjuk, majd félretesszük.
A gépsonkaszeleteket a hús tetejére helyezzük, arra pedig a spárgákat.
A mártás elkészítéséhez egy nagyobb, mélyebb serpenyőben mérsékelt tűzön felhevítjük a vajat, majd a lisztet hozzáadva, fehér habzásig hevítjük. A tejet egy másik felforrósítjuk, majd a habzó liszthez adjuk, melyet lehúzunk a tűzről amint beleöntjük a tejet. Folyamatosan kevergetjük, míg el nem válik az edény falától. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Eloszlatjuk a húson a mártást, reszelt sajtot szórunk a tetejére, és a sütőben aranybarnára sütjük.
Köretnek burgonyapürét, sült burgonyát vagy vajban párol zöldségeket adhatunk.
A tésztaételeket kedvelők számára
Sonkás rakott tészta (4 személyre)
Hozzávalók:
- 50 dkg csusza tészta
- 25 dkg gépsonka vagy csirkemell sonka (fátyolsonka)
- 3 dl tejföl
- 15 dkg reszelt sajt
- só
A besamel mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só
- őrölt fehér bors
A tésztát sós, enyhén olajos vízben megfőzzük, majd ha elkészült, leszűrjük és melegen tartjuk. Elkészítjük a besamel mártást. Egy kivajazott tepsibe tesszük a tészta egy részét, majd megszórjuk csíkokra vágott sonkával, a megmaradt tésztát a tetejére halmozzuk és lelocsoljuk a mártással. Reszelt sajtot szórunk a tetejére, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Tálaláskor tejfölt csorgatunk a tetejére.
Gyors, hűsítő desszert egy történetektől hemzsegő estére
Szederparfé (4 személyre)
Ezt a desszertet érdemes előző este elkészíteni, ha vágható állagú parfét szeretnénk, amely egyben marad és szép szeleteket tudunk vágni.
Hozzávalók:
- 50 dkg szeder (mirelit)
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom
- 4 dl joghurt
- 2 dl tejszín
A mirelit szedret turmixgépben még fagyottan összeaprítjuk, majd hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot, majd együtt az egészet összeturmixoljuk. Beleöntjük a joghurtot, és simára keverjük.
A tejszínt (Tipp: minél magasabb egy tejszín zsírtartalma, annál keményebb habot kaphatunk) kemény habbá verjük, hozzáadjuk a krémhez, fémtálba tesszük vagy őzgerincformába úgy, hogy a formát kibéleljük folpack fóliával, majd mélyhűtőbe helyezzük, maximum egy órára.
Tálalásnál a parfé szeleteket tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.
Készíthetünk mellé forró szederragut is.
A szederragu elkészítése:
A mirelit szedret egy lábasban cukorral, őrölt fahéjjal, citrom reszelt héjával, vaníliás cukorral felolvasztunk, majd ha már jó levet engedett és kezd forrni, kukoricakeményítővel (Dr. Oetker) besűrítjük, hogy bevonóképes, ragu állagú legyen.
OLVASS TOVÁBB!
Ez a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK