Ebédre:
Aszalt szilva leves
Hozzávalók:
- 200 g aszalt szilva
1 dl vörösbor
- 50 g cukor
- 5-6 szem szegfűszeg
- 1 kisebb darab egész fahéj
- 0,5 citrom héja
- 50 g pörkölt mogyoró vagy mandula
- 50 g rozskenyér
- 25 g vaníliás pudingpor
- 1 dl tejföl
Fűszerkivonatot készítünk egész fahéjjal, citromhéjjal úgy, hogy 1 dl mennyiséget kapjunk.
A pudingport kevés hideg vízzel simára keverünk, majd 0,5 liter víz, bor, cukor kivonatban az elkevert pudingport felfőzzük.
A megmosott kimagozott vagy mag nélkül vásárolt aszalt szilvával átforraljuk. Kikevert tejfölt adunk hozzá úgy, hogy a leves levéből adunk hozzá. Hő- kiegyenlítünk, így öntsük a leveshez. Vékony csíkokra vágott, pirított rozskenyeret és mandulát adunk mellé. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk. Vaníliafagylalttal és tejszínhabbal is tálalhatjuk.
Sonkaköntösbe öltöztetett banán
Hozzávalók:
- 2 db banán
- 100 g szeletelt sonka
- 100 g szeletelt sajt
- kevés gyömbér
A panírhoz:
- 100 g liszt
- 3 db tojás (felvert)
- 100 g zsemlemorzsa
- olaj
Köret: rizs
A meghámozott banánt félbevágjuk. Egy szelet sokára teszünk egy szelet sajtot, majd egy kevés gyömbért szórunk rá, ráhelyezzük a banánt, majd felgöngyöljük. Panírozzuk, bő forró olajban aranysárgára sütjük.
Vagy,
Töltött, darált húsos burgonya
Hozzávalók:
- 1,2 kg burgonya
- 200 g darált hús (csirke)
- 150 g sovány túró
- 2 dl tejföl
- 2 db tojás
- 150 g császárszalonna
- 20 g zsemlemorzsa
- só
- őrölt fehér bors
- fűszerpaprika (ízlés szerint, de ki is hagyható)
- finomra vágott petrezselyem
A héjában főtt burgonyát tisztítás után, személyenként 2x fél darabot számítva, karalábévájóval kivájjuk, a maradék burgonyát 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. megtöltjük a darált húsos keverékkel.
A darált húsos töltelék elkészítése: A darált húst kevés finomra vágott, dinsztelt hagymán megfuttatunk, sóval, őrölt fehér borssal, petrezselyemmel megszórjuk.
A töltött burgonyákat egy kimargarinozott , zsemlemorzsával megszórt tepsibe helyezzük, majd körbeszórjuk a kockákra vágott burgonya felével. Rátesszük a túrót, amelyet előzőleg áttörtünk. Rétegesen ismét megszórjuk burgonyakockákkal, majd tejföllel elkevert tojással leöntjük.
A tetejére vékonyra szeletelt császárszalonnát teszünk. Reszelt sajtot szórunk a tetejére és sütőben 180 fokon sütjük. Amikor már szép piros, ropogós a burgonyánk, akkor elkészült.
Gyors desszert. Garantáltan nem lehet megunni!
Bundába bújtatott Bounty csokoládé
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- kevés szénsavmentes ásványvíz
- 1,5 dl tej
- 1 db tojás
- csipetnyi só
- kevés porcukor
Elkészítjük a masszát, ha nem lenne elég bevonóképes, adjunk még hozzá lisztet. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához forgatjuk, nehogy összetörjön a hab. Hűtőben tartjuk, amíg fel nem használjuk. A Bounty csokikat beleforgatjuk a masszába, majd bő forró olajban aranybarnára sütjük. Főzés nélkül elkészíthető vaníliapudingot adhatunk mellé.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK