Jókai bableves
Hozzávalók:
- 400 g száraz tarkabab
- 150 g tisztított gyökér
- 150 g tisztított sárgarépa
- 100 g tisztított zeller
- 50 g vöröshagyma
- 100 g zsír
- 100 g liszt
- 500 g debreceni kolbász
- 500 g sertéscsülök
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 6 dl tejföl
- 2 liter csontlé vagy húsleves (ha nincs csontlé vagy húsleves, vízzel is készíthetjük)
- só
- fűszerpaprika
- kevés ecet
A babot jól megmossuk, és főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk.
A víznek jól el kell lepnie a babot.
Másnap csontlében vagy húslevesben (vízben) feltesszük főni a csülökkel és debreceni kolbásszal együtt. Hozzátesszük a babérlevelet. A debrecenit 10 perc elteltével kivesszük a levesből és félretesszük. Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget és a 2 gerezd fokhagymát, melyet kissé vágjunk be. Lassú tűzön főzzük. Ha a csülök megpuhult, kivesszük a levesből. Elkészítjük a magyaros rántást (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fűszerpaprika), ezzel a rántással sűrítjük a levest. Tejfölt adunk hozzá úgy, hogy a levesből egy keveset szedünk a tejfölhöz és így adjuk a leveshez. Ecettel enyhén ízesítjük. A főtt csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit karikákra vágjuk és a forrásban lévő bableveshez adjuk.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK