Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Jókai bableves

Szerző:
Szabó Anna
Sokunk kedvenc levese, és ha ezt az ételt meg tudod főzni, már igazi konyhatündérnek számíthatsz. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a férfiak szívéhez az egyik legrövidebb út egy kiadós bableves is lehet. :)

Jókai bableves


Hozzávalók:
- 400 g száraz tarkabab
- 150 g tisztított gyökér
- 150 g tisztított sárgarépa
- 100 g tisztított zeller
- 50 g vöröshagyma
- 100 g zsír
- 100 g liszt
- 500 g debreceni kolbász
- 500 g sertéscsülök
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 6 dl tejföl
- 2 liter csontlé vagy húsleves (ha nincs csontlé vagy húsleves, vízzel is készíthetjük)
- só
- fűszerpaprika
- kevés ecet

A babot jól megmossuk, és főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk.
A víznek jól el kell lepnie a babot.
Másnap csontlében vagy húslevesben (vízben) feltesszük főni a csülökkel és debreceni kolbásszal együtt. Hozzátesszük a babérlevelet. A debrecenit 10 perc elteltével kivesszük a levesből és félretesszük. Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget és a 2 gerezd fokhagymát, melyet kissé vágjunk be. Lassú tűzön főzzük. Ha a csülök megpuhult, kivesszük a levesből. Elkészítjük a magyaros rántást (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fűszerpaprika), ezzel a rántással sűrítjük a levest. Tejfölt adunk hozzá úgy, hogy a levesből egy keveset szedünk a tejfölhöz és így adjuk a leveshez. Ecettel enyhén ízesítjük. A főtt csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit karikákra vágjuk és a forrásban lévő bableveshez adjuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL