Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

La oss oppdage Norge - A legjobb norvég ételek szerintünk

Szerző:
Szabó Anna
Norvégia nevezetes természeti jelenségeiről, különösen a sarki fényéről, konyhája pedig igen sokszínűnek mutatkozik. Számos és igen sokféle halakról híres Norvégia, hisz tengerben és tavakban aztán igazán bővelkedik az ország. Akkor konyhába be, fakanalat fel és fedezzük fel együtt Norvégiát!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Norvég áfonyatorta

Hozzávalók a tésztához:

10 dkg finomliszt (sima vagy szénhidrátcsökkentett)
6 dkg vaj
3 dkg porcukor (vagy ugyanennyi fruktóz, porrá őrölve)
1 ek tej (hideg)
A krémhez:
500 g mascarpone ((ha diétásan készítjük, light))
1 dl habtejszín
1 csomag zselatinfix
5 dkg porcukor (vagy édesítő, fruktóz, Stevia, xillit stb.)
200 g áfonya

A tetejére:

150 g áfonya
3 ek cukor (vagy fruktóz)
4 kávéskanál dzsemfix (3:1 vagy 2:1)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben sütjük, míg a széle kissé megpirul.

A krémhez a mascarpone-t elektromos habverővel pár perc alatt felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a zselainfixet, és azzal együtt tovább keverjük 1 percig.

Hozzáadunk 200 g félig kiengedett, fagyasztott áfonyát vagy frisset, jól elkeverjük (az áfonya szép lilára színezi a krémet), majd hozzáadjuk a porcukrot (ezt mindig a végén kell).

Legvégül óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt.

A krémet a legalább langyosra hűlt tésztalapra simítjuk, majd hűtőbe tesszük dermedni.

Közben elkészítjük az áfonyazselét a tetejére: az áfonyát egy kis lábosba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet, majd felforraljuk, és további 5 percig főzzük nagy lángon. Lekvárszerűen besűrűsödik.

Langyosra hűtjük, majd szépen rásimítjuk a mascarpone-s krém tetejére.

Hűtőben dermesztjük.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL