Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Laktató és finom szendvicsek a nap bármely szakában

Szerző:
Szabó Anna
Talán kevesen gondolnák, de egy jó szendvics nagyon komoly személyes élmény lehet. A 70-es, 80-as években járunk, amikor az iskolai jelmezbálokon a lelkes szülők készítették azokat a szendvicseket, amelyeket aztán három másodperc alatt el lehetett tüntetni, de akkor egyébként sem volt több ideje az embernek, hiszen a nagy buliból nem szabadott óráknak tűnő percekre sem kiszakadni. Vékonyra szeletelt vajazott zsúrkenyéren Pick téliszalámi, főtt tojás és reszelt sajt egy csepp Piros Arannyal gondoskodott arról, hogy egy életre a szendvicsek elkötelezett hívévé válhasson az ember. Aztán ahogy múltak az évek, úgy szélesedett a kínálat, de a nosztalgikus érzések a fent említett összeállításnál a mai napig előjönnek.

Természetesen az évek során a szendvicseknek hazánkban is igazi kultúrája alakult ki, teljes iparágak fedezték fel maguknak a benne rejlő lehetőségeket ízek, látvány és mennyiség terén egyaránt. Ma már nemcsak a benzinkutakon, de - ami régen elképzelhetetlen lett volna - az élelmiszerüzletekben is rendszeresen találkozhatunk az előre csomagolt, gusztusosan elkészített és csomagolt kész szendvicsekkel. Még egy utolsó nosztalgikus gondolat mindenképpen ide kívánkozik, hiszen „időszámításunk előtt” még a felvágottas pult mögött álló nénit kértük meg, egy zsemlét nyomva a kezébe, hogy legyen kedves felvágni és beletenni egy parizert. Ma már valószínűleg nagyon furcsán néznének ránk, ha előállnánk egy ilyen ötlettel.


A szendvicskultúra kialakulása és fejlődése felgyorsult világunkban szinte magától értetődően nyert teret magának, hiszen napjainkban egyre kevesebb időnk van arra, hogy hosszú órákon át készítsünk egy-egy ételt, főként a hétköznapokban. A szendvicsek pedig nemcsak változatosak, de laktatóak és finomak is lehetnek, persze csak akkor, ha nem sajnáljuk belőlük a megfelelő mennyiségű és minőségű hozzávalót.
 

.

Ízlés kérdése, hogy miből mennyit


Sokan az előző napról megmaradt sülteket, húsféleségeket másnap szendvicsként tálalják. Ebben az esetben arra érdemes vigyázni, hogy ne legyen túlságosan száraz a végén a szendvics, vagyis ügyeljünk arra, hogy megfelelő szószokkal gazdagítsuk a húsos ételeket. Az esetek többségében mind a meleg-, mind pedig a hagyományos szendvicsek esetében a különböző felvágottak játsszák a főszerepet. Amennyiben nem azonnali fogyasztásra, hanem csomagolásra készítjük a szendvicseket, akkor érdemesebb szárazabb, kisebb víztartalmú felvágottakat választani, mint például a téliszalámi, a sonkaszalámi, vagy éppen a szárazabb kolbász, hiszen különösen melegebb időben könnyen előfordulhat, hogy egy-egy vizesebb alapú szalámi, mint például a parizerek, eláztatják a szendvicsünket. Azokból a felvágottakból, amelyek enyhébb ízűek, érdemes több szeletet rakni a kenyerünkre.


A különböző zöldségek, mint például a paprika, a paradicsom a retek, vagy éppen az uborka illetve a hagyma, szintén szívesen látott vendégei az igazán jó szendvicseknek. Ha a hagyma erős illata visszariasztana, de nem szeretnénk lemondani az utánozhatatlan ízéről, akkor érdemes a készen is megvásárolható sült hagymával megbolondítani a szendvicsünket. Kellemes kiegészítők lehetnek még a különböző saláták is, mint a jégsaláta, rukkola, madárbegy, bazsalikom, csírák, stb.


Ami egészen biztosan nem maradhat ki egy gazdag szendvicsből, persze annak aki szereti, az a főtt tojás és a sajtok. Mindkettőt ajánlatos vékonyra szeletelni, hogy ne legyen vtömény, és ne uralja el ízével a szendvicset. Tojás esetében a rántotta is kiváló megoldás, egy kis sült baconnel, ha igazán laktató szendvicsekre vágyunk. Amikor pedig mindennel alaposan megpakoltuk például a zsemléket, akkor jöhet a majonéz, a mustár, a ketchup, vagy éppen a Piros Arany, amelyek használatával persze érdemes finoman bánni, hogy a ruhánk se lássa kárát.


Néhány tipp extrákhoz


● A pirított gombaszeletek, még ha egy kis időt igényel is az elkészítésük, sokat dobnak még a legegyszerűbb szendvicsen is.

● Érdemes kipróbálni az almát is, vékony szeletekben, akár aprított dióval, a roppanós állag kedvéért.

● A tonhalas szendvics lilahagymával, ahogy mondani szokták nem első randis étel, de egy nehéz nap lezárásaként vacsorára kitűnő választás. A hagymakarikákat forró vízbe mártva már partiképesebb verziót kapunk.

 

gasztro gasztronómia szendvics bagett kenyér szalámi sonka
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL