Hozzávalók:
2dkg élesztő
12dkg cukor
3dkg vaj vagy margarin
1dl tej
25 dkg liszt
1 tojás
1 zacskó vaníliás cukor
Csipetnyi só
1kg alma
4 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál zsemlemorzsa
25 vékony szelet mandula
10dkg porcukor
Elkészítése:
1. Az élesztőt 1 evőkanál cukorral összekeverjük. A vajat megolvasztjuk, és hozzáöntjük a hideg tejet. A lisztet összekeverjük a tojással, 1 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Hozzáadjuk az élesztőt és a tejes keveréket, majd jól összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 35-45 percig kelesztjük.
2. A meghámozott almát négyfelé vágjuk, magházát kiemeljük, húsát vékonyan felszeleteljük. A maradék cukrot 2 evőkanál citromlével és a citromhéjjal az almához keverjük.
3. A kelt tésztát lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, és a 2/3 részét kb. 34cm-es körré nyújtjuk ki. Margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 28cm-es tortaformába fektetjük, majd meleg helyen még további 10-15 percig kelesztjük.
4. A maradék tésztát 28cm-es körré kinyújtjuk. Az alsó tortalapot zsemlemorzsával megszórjuk, rásimítjuk az almás töltelékeket. A kilógó tésztaszéleket köröskörül ráhajtjuk, vízzel megkenjük és a másik lappal befedjük. A sütemény tetejét villával megszurkáljuk.
5. Előmelegített sütőben 175°C-on (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) körülbelül 45 percig sütjük.
6. A mandulát serpenyőben szárazon megpirítjuk, tányérra szórjuk és kihűtjük. A porcukrot a maradék citromlében csomómentesen elkeverjük. A süteményt megkenjük a mázzal, majd a pirított mandulával díszítjük.
OLVASS TOVÁBB!
Ez a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK