Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Mi kerüljön az asztalra? 3. rész

Szerző:
Szabó Anna
A teremtő midőn enni kényszeríti az embert, hogy élhessen, az étvággyal szólít fel erre bennünket, s az élvezettel jutalmaz meg érte. (Brillat Savarin: 1825-ben megjelent, Az ízlés fiziológiája c. remekművéből)

Reggeli: Lehet röhejesen egyszerű vagy időrabló és bonyolult egy étel elkészítése.
A lényeg, hogy ételünk minden ízével az egészségünket szolgálja.


Üvegtészta - saláta

Hozzávalók:

 - 1 csomag üvegtészta
 - néhány váltott vízben jól megmosott salátalevél
 - 1 üveg fekete olívabogyó
 - 6 db hónapos retek
 - 30 dkg csirkemell
 - 1 pohár kefir
 - só
 - őrölt fehér bors
 - olaj
 - méz
 - őrölt édeskömény

A megtisztított, megmosott csirkemellet csíkokra vágjuk, kevés olajon sóval, borssal és édesköménnyel ízesítve megpirítjuk. Az üvegtésztát darabokra törjük, és forró vízzel leforrázzuk. 5 percig, amíg megpuhul, a vízben hagyjuk, majd leszűrjük. Serpenyőben mézet karamellizálunk, majd hozzáadjuk a feldarabolt retket, az olívabogyót, sóval és fehér borssal ízesítjük. Megpároljuk, majd összekeverjük a tésztával és a csirkemellel, végül hozzáadjuk a kefirt. Hidegen fogyasztjuk.

Nehézségi fok:

Italajánló: Almafröccs: 3 dl almalé, 2 dl ásványvíz ( szénsavas vagy szénsavmentes)


Ebéd: Délben már korog a gyomor? Csillapítsuk egy tartalmas levessel.


Leves: Kelvirágleves

Hozzávalók:

 - 1000 g kelvirág (karfiol)
 - 30 g só, vegeta
 - 80 g vaj
 - 80 g liszt
 - 1 csomó petrezselyemzöld
 - 200 ml tejföl
 - 200 ml tej
 - 2 g őrölt fehér bors

A megtisztított, megmosott, rózsáira szedett karfiolt sós - vegetás vízben feltesszük főni. Világos, vajas petrezselymes rántást készítünk, majd kihűtjük.


A rántás elkészítése:
Egy külön kis fazékban felmelegítjük a vajat majd rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük. Akkor jó a rántásunk, ha kifehéredik, elválik az edénytől. Rászórjuk a petrezselymet, majd elkeverjük a rántással.

A karfiol teljes puhulása előtt néhány merőkanálnyi főzőlevet és tejfölt adunk a rántáshoz, az egészet habverővel simára keverjük, majd beleöntjük a levesbe. Hozzáadjuk a tejet, őrölt fehér borssal fűszerezzük, szükség esetén sózzuk, és átforraljuk (5-10 percig, hogy a liszt ízét ne lehessen érezni az ételben). A kitálalt levest selymesre kikevert tejföllel meglocsoljuk, és finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.

Nehézségi fok:


Főétel: Spagetti Carbonara

Hozzávalók:

 - 30 dkg angolszalonna
 - 50 dkg spagetti
 - 3 tojás
 - 0,5 dl tejszín
 - só
 - őrölt fehér bors
 - parmezán sajt
 - 1 evőkanál kukorica olaj

A tésztát bő sós vízben fog keményre főzzük (a vízbe egy cseppnyi olajat teszünk, hogy a tészta ne ragadjon össze). A szalonnát serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, a sót, és a fehér borsot. Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, lecsepegtetjük és összeforgatjuk a tejszínes alappal, végül hozzáadjuk a nyers tojást. Tálaláskor parmezán sajttal szórjuk meg a tetejét.

Nehézségi fok:


Desszert: Ez az idénygyümölcs vitaminos felfrissülés minden nap.
Nagy mennyiségben tartalmaz karotint és C-vitamint.
Rendszeresen fogyasztva komoly fegyverré válhat a rák kialakulása ellen.


Sárgadinnye saláta

Hozzávalók:

 - 1 nagy sárgadinnye
 - 20 dkg szilva
 - 20 dkg fehér szőlő
 - 4-5 db közepesen érett őszibarack
 - 5 dkg mandula
 - 5 evőkanál méz
 - 0,5 dl rum
 - fél citrom

A megtisztított, felvágott, kimagozott dinnye belsejét karalábévájóval gömbökre vágjuk. Összeforgatjuk a kimagozott és negyedekbe vágott szilvával, a megmosott - kimagozott, felszeletelt barackkal, a leszemezett szőlővel, valamint a szeletelt mandulával ( érdemes előre felszeletelt és hámozott mandulát venni). 1 dl meleg vízben elkeverjük a mézet.
Még melegen a gyümölcsre öntjük. Ha kihűlt, kevés szűrt citromlével és rummal elkeverjük. Lehűtve tálaljuk.

Nehézségi fok:


Vacsora: Kellemes időtöltés egy különleges étel elkészítése.
Garantált a siker
!


Hirtelensült sajtos burgonyás tál

Hozzávalók:

 - 1 kg közepes burgonya
 - só
 - víz
 - őrölt fehérbors
 - 20 g zsemleliszt
 - 50 g vaj vagy margarin
 - 75 g reszelt ementáli sajt

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk (ha szép újburgonyánk van akkor csak elég jól megmosni a burgonyát, nem kell hámozni), sós vízben kb. 10 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet és még melegen felszeleteljük. A burgonyaszeleteket lapos jénaiba vagy bármilyen tűzálló tálba pikkelyszerűen, oldalazva lerakjuk. Zsemleliszttel megszórjuk, kis darabkákban rácsipkedjük a vajat, rászórjuk a sajtot és előmelegített sütőbe tesszük.

Nehézségi fok:

Villanysütőnél: 200-225 fok
Gázsütőnél: 4-5-ös fokozat

Sütési idő: kb.20 perc

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL