Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Mi kerüljön az asztalra? 4. rész

Szerző:
Szabó Anna
Az a tény, hogy oly sok nép használja általánosan és fő eledelének tekinti a savanyú tejet, biztosítéka a hasznosságának. Egy Genfben tanuló bolgár diák meglepődött, amikor Bulgária egy részében, sok, száz évet meghaladott embert talált.


Reggeli: Kezdjük a reggelt egy különösen jó hatást kiváltó búzamagvas reggelivel. Kiváló a székrekedés ellen, szabályozza a bélműködést.
A vastagbélrák kialakulását akadályozza, feltétlen javallott aranyérbetegségben szenvedőknek.

Gyümölcsös gabonamüzli


Hozzávalók:


 - 2 evőkanál búzamag
 - 2 szem aszalt sárgabarack
 - 1/2 savanykás alma
 - 50 g friss eper
 - 1/2 kivi
 - 1 dl joghurt
 - 2 evőkanál ásványvíz (szénsavmentes)
 - 1 kávéskanál aprított mogyoró


Tipp: Éjszakára áztassuk be a gabonát annyi vízzel, hogy a magokat jól ellepje.
Vágjuk apró kockákra a megtisztított sárgabarackot, vágjuk ki az alma magházát, és hámozás nélkül aprítsuk hosszú, vékony szeletekre.
Mossuk meg és csöpögtessük le az epret, a nagyobb szemeket vágjuk félbe vagy negyedeljük fel.
A meghámozott kivit hosszában vágjuk négybe, majd vékony szeletekre. Keverjük habosra a joghurtot az ásványvízzel, és adjuk hozzá a lecsöpögtetett gabonát. Szórjuk rá a gyümölcsöket és a mogyorót. Azonnal fogyasztható.
Tipp: Földimogyoró helyett használhatunk erdei mogyorót is. (A mogyoró vékony héját, ha forró vízzel leforrázzuk, könnyen tisztítható)

 
Nehézségi fok:

Ebéd: Tartsunk tejtermékekben gazdag napot. Íme egy ínycsiklandóan finom leves a tejszínes ételeket kedvelők számára. Az eredeti Francia hagymaleves tejszín nélkül, fehér borral készül.

Leves: Tejszínes hagymaleves


Hozzávalók:


 - 50 dkg vöröshagyma (lehet 25 dkg vöröshagymából és 25 dkg póréhagymából is készíteni)
 - 1 evőkanál margarin
 - 1 liter erőleves (erőleves kockából)
 - 10 dkg gouda sajt vagy trappista
 - 3 dl tejszín
 - 1 evőkanál liszt
 - só
 - fehér bors
 - őrölt szerecsendió (egy késhegynyi, mert nagyon intenzív fűszer)
 - 1 dl fehér száraz bor


A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd félfőre (A hagymát félbe vágjuk, majd úgy szeleteljük vékonyra) vágjuk.
Vajon megdinszteljük, majd rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük, és felöntjük az erőlevessel. Sóval, fehér borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, átforraljuk.
A sajtot lereszeljük, toast kenyérre szórjuk, és a sütőben megpirítjuk.
Tálaláskor a forró leves tetejére helyezzük a pirítósokat.

Nehézségi fok:

Főétel: Paella

 
Hozzávalók:


 - 20 dkg csirkemell
 - 40 dkg tenger gyümölcsei mirelit keverék
 - 10 dkg zöldborsó
 - 2 kisebb piros húsú kaliforniai paprika
 - 20 dkg barnarizs
 - 5 dl hal - alaplé
 - 0,75 dl kukorica vagy olíva olaj
 - kevés paradicsompüré
 - tengeri só
 - fehér bors
 - 2 dl fehér bor
 - sáfrány
 - 3 gerezd fokhagyma
 - díszítéshez: petrezselyemzöld, citrom


Széles, mély serpenyőben felhevített olajon átforgatjuk az apróra vágott (zúzott) fokhagymát, majd egymás után beletéve lepirítjuk a hozzávalókat: a csíkokra vágott csirkemellet, a tenger gyümölcsei keveréket (A kiolvadt mirelit termékek sok levet engednek, várjuk meg míg teljesen elfő a leve, csak azután adjuk hozzá a rizst) és végül átpirítjuk vele a rizst is. Paradicsompürével, fehér borssal, sáfránnyal ízesítjük, hozzákeverjük a zöldborsót, a csíkokra vágott paprikát, és felengedjük forró hal - alaplével.
Sütőben készrepároljuk a fehér borral. Tálalásnál petrezselyemmel és citrommal díszítjük.

Nehézségi fok:  


Halalaplé elkészítése (Kb. 2 liter):


Hozzávalók:


 - 1 kg harcsa halcsont és - fej
 - 50 g vöröshagyma
 - 200 g sárgarépa
 - 100 g petrezselyemgyökér
 - 1 db citrom
 - babérlevél
 - szemes fehér bors
 - tengeri só


A halcsontot, halfejeket jól megmossuk, és két liter vízben feltesszük főni. Megsózzuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, a sárgarépát, 
petrezselyemgyökeret, a babérlevelet, a szűrt citromlevet, a szemes fehér borsot, és lassú, egyenletes tűzön kb. 2 óráig főzzük.
A tűzről levéve leszedjük a zsírt az alaplé tetejéről, átszürjük szűrőruhán (gézvásznon), hagyjuk kihűlni.
A fel nem használt alaplevet lefagyaszthatjuk és szükségszerűen bármikor elővéve, kiolvasztva felhasználhatjuk.

Nehézségi fok:

Desszert: Egészséges finomság, gyors, frissítő itallal


Tejszínes csokoládéital


Hozzávalók:


 - 4 evőkanál csokoládéöntet
 - 4 dl hideg tej
 - 2 dl tejszín
 - 1 evőkanál instant kakópor
 - 2 gombóc vanília fagylalt


Egy nagyobb edényben összekeverjük a csokoládéöntetet a tejjel, majd két pohárba osztjuk. Belerakjuk a fagylalt gombócokat, tetejükre kanalazzuk a kemény felvert tejszínhabot, és megszórjuk a kakaóporral.

Nehézségi fok:


Joghurtos sütemény Elkészítési idő: 60 perc


Hozzávalók:


 - 30 dkg liszt
 - 1 kiskanál sütőpor
 - 25 dkg vaj
 - 25 dkg joghurt
 - 25 dkg cukor
 - 1 mokkáskanál vaníliás cukor
 - 3 tojás


Egy szép tésztaformát vajjal kikenünk, és félretesszük. A joghurtot egy tálban habosra keverjük a vajjal és a vaníliás cukorral.
A tojásokat és a cukrot egy másik tálban habosra keverjük, majd a joghurtos egyveleghez öntjük. Lassan hozzáadagoljuk a lisztet, és a masszát a kivajazott sütőformába öntjük. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz. Lehűtjük, majd kocka alakúra felvágva tálaljuk.

Nehézségi fok:

Villanysütőnél: 200 fok
Gázsütőnél: kb. 3-4 -es fokozat

Vacsora: Az összes vöröshús nagyon egészséges, magas vastartalommal rendelkezik. Ez alól a marhahús sem kivétel!


Német bifsztek zöld borssal


Hozzávalók:


 - 1/2 kávéskanál kapribogyó
 - 1 kisebb csemegeuborka
 - 1 kisebb fej vöröshagyma
 - 1 kávéskanál zöld bors
 - 1 tojássárgája
 - 150 g darált marhahús
 - tengeri só
 - 2 kávéskanál kukorica olaj


Vágjuk apróra a lecsöpögtetett kapribogyószemeket. Az uborkát és a megtisztított hagymát szintén aprítsuk fel, a borsszemeket nyomjuk szét.
A tojássárgájával együtt adjuk mindezt a darált húshoz, és jól keverjük össze. Ízesítsük sóval, majd formáljunk belőle vékony pogácsákat. Forró olajban mindkét oldalát süssük ropogósra. Szezámmagos kenyeret fogyasszunk mellé.

Nehézségi fok:


Italajánló: Vitaminital


Hozzávalók:


 - 2 közepes nagyságú sárgarépa
 - 2 közepes nagyságú petrezselyemgyökér
 - 1 csokor petrezselyemzöld
 - fél citrom
 - 1 evőkanál méz


{KIRALYLANY}
A vegyes zöldséget nagyobb darabokra vágjuk, majd turmixgépbe tesszük vagy merülőmixerrel egy mély tálban ledaráljuk. Annyi szénsavmentes ásványvizet öntünk rá, amennyi ellepi és jól összeturmixoljuk a petrezselyemzölddel együtt. Hűtőben pihentetjük fél napig, majd gézvásznon átszűrjük és citromlével, mézzel ízesítve fogyasztjuk.

Nehézségi fok:












Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL