Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Mi kerüljön az asztalra? 7. rész

Szerző:
Szabó Anna
Minden zöldségfajtának, gyümölcsnek, a különböző egyéb alkotóelemeknek megvannak a rá jellemző sajátosságai és mesterfogásai. Felhasználhatók nyersen vagy párolva, mindig aszerint, hogy milyen célt kívánunk elérni.

Reggeli: Egy jó reggelihez hozzátartozik a tökéletes ital. A teafőzés manapság egy igen leegyszerűsített műveletté vált. Teafilterre, mikróra és vízre.

Hogy is kell igazi jó teát készíteni?

 - Jó teát csak akkor főzhetünk, ha külön edényt tartunk kizárólag erre a célra.Legjobb egy inox vagy jénai teafőző kanna, hozzá való fedővel, és egy másik kanna amibe forrázzuk.

 - A jó teát nem főzzük, hanem csak forrázzuk, így sokkal zamatosabb, mint főzve.

 - Egy személyre, ha filter nélkül készülő teát készítünk, 1 csapott kávéskanál teát teszünk "teatojásba", majd arra öntjük a forró vizet.

 - A kannát pár percig lefedve tartjuk, amíg a víz megsötétedik, jól kioldódik a teafű.

 - A forrázóvíznek nem szabad sokáig forrnia, mert akkor a tea lúgos ízű lesz. Sokáig ne tartsuk a vizet a teán, mert csersavízt kap.

 - A gyógyteákat szintén csak forrázva készítjük, de ezekhez 1-2 percig forralni kell a vizet és utána néhány percig fedővel letakarva állni hagyjuk.

Italajánló: Csája


Hozzávalók:

 - 1 evőkanál tea ( fekete tea)
 - 1/4 rúd vanília
 - 1 liter víz
 - 5 dkg cukor
 - 1 dl rum
 - citrom

2 kanál cukrot világosbarnára pirítunk, hozzáöntjük a vizet, a többi cukorral és a vaníliával felforraljuk, a teát leforrázzuk vele, 2-3 percig rajta hagyjuk, hozzáöntjük a rumot, csészékbe szűrjük. Mindegyik tetejére egy karika citromot teszünk.

Nehézségi fok:

Avocado rokfortkrémmel

Hozzávalók:

 - 2 érett avocado
 - 1 pohár 2,8%-os tejföl
 - 1 kisebb fej vöröshagyma
 - 1 gerezd fokhagyma
 - só
 - őrölt fehér bors
 - 75 g rokfortsajt
 - 2 evőkanál tejszín
 - fekete olajbogyó
 - friss salátalevél (Tipp: eisberg saláta keverék)

Az avocadót megmossuk, leszárítjuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A gyümölcs húsát kb. 1/2 cm szélességig kivájjuk, szitán áttörjük vagy robotgéppel pépesítjük. Hozzákeverjük a tejfölt és a masszát krémesre verjük. A hagymát és a fokhagymát lereszeljük, hozzákeverjük a krémhez.
Sóval, borssal ízesítjük. A rokfortsajtot villával szétnyomkodjuk, a tejszínnel összekeverjük és avocadókrémhez adjuk. A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, majd a felezett avocadóba töltjük. Tálalásig a hűtőben tartjuk, olajbogyóval és salátával kínáljuk.



Tipp:
Pirítóst fogyasszunk mellé.

Nehézségi fok:


Ebéd: Tipp: Ha igazi finom zsenge cukorborsót szeretnénk venni a leveshez, a mirelit zsenge borsó a legjobb. A zöldségesnél nem biztos, hogy sikerül beszereznünk, mert sajnos csak otthon derül ki a fejtésénél. Isteni leves, különleges levesbetéttel.

Leves: Zöldborsóleves galuskával

Hozzávalók:

A leveshez:

 - 250 g fejtett vagy mirelit zöldborsó (hüvelyesen, fejtetlenül kb. 500 g)
 - 2 evőkanál margarin
 - 1 liter húsleves vagy húsleves kocka
(Tipp: A hétvégéről kimaradt húsleves kitűnő erre a célra)

Tipp: Galuska egy kicsit másképp:

 - 35 g vaj
 - 65 g búzaliszt
 - 125 ml (1/8 liter) tej
 - 1/2 tojás fehérje
 - 1 evőkanál vaj
 - 2 tojássárgája
 - só
 - őrölt fehér bors
 - őrölt szerecsendió
(egy késhegynyi, mert nagyon intenzív fűszer)
 - 1 1/2 tojásfehérje

Zsenge borsónál:

A fejtett zöldborsót megmossuk, 2 evőkanál margarint felolvasztunk egy lábasban, a zöldborsót átpároljuk benne. Hozzáöntjük a húslevest, felforraljuk és kb. 7 percig főzzük. (utánaízesíthetünk sóval, őrölt borssal)

Mirelit borsónál:

A margarint ugyan úgy felolvasztjuk, ezután öntjük rá a húslevest és a
forrásban lévő húslevesbe tesszük a mirelit borsót.

A galuska elkészítése:
 
Tipp: 35 g vajat egy kicsit megolvasztjuk, hogy könnyebben dolgozhassunk vele. Mikróba téve max. 1 percre, hogy lágy állagú legyen, majd egy kisebb lábasba tesszük, hogy hozzáadjuk a többi alapanyagot.

A 65 g búzalisztet a 125 ml tejjel és 1/2 tojás fehérjével összekeverjük,majd
a vajhoz adjuk és keverés közben addig hevítjük amíg a massza az edény aljától elválik. Kissé hűlni hagyjuk.
1 evőkanál vajat kikeverünk, összekeverjük a 2 tojássárgájával, végül a tésztához adjuk.
Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
1 1/2 tojás fehérjét kemény habbá verjük,
Tipp: A galuska tésztába lazán beleforgatjuk, hogy ne törjőn szét a hab). Két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a tésztából a zöldborsólevesbe. Forrás után lefedve kb. 10 percig főzzük.
(A galuskákat a főzés alatt óvatosan átforgatjuk, hogy minden oldalról jól átfőjön.) Tálalásnal finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.

Nehézségi fok:


Főétel: Alufóliás csirke

Köret: Mandulás burgonyakrokett

Alufóliás csirke

Hozzávalók:

 - 1 közepes nagyságú csirke (kb. 500 - 700 g)
 - alufólia
 - majoránna
 - tengeri só
 - őrölt fekete bors
 - 2 dkg vaj

A sült csirke egyik kitűnő változata, amikor a besózott, belsejét majoránnával, őrölt borssal bedörzsölt csirkét olajozott alufóliára fektetjük, belsejébe egy darabka vajat helyezünk, és a fóliát lazán összehajtogatva, széleit megnyomkodjuk, holgy légmentesen zárjon.
A csirke így saját levében puhul meg, értékes nedveit megőrizve.
A hús nagyságától függően 40 - 50 percig sütjük. Ha ropogósan szeretjük, a megpuhult csirkéről lehajtogatjuk a fóliát, és a bőrét vajjal kenegetve, felső lángon még 5-10 percig pirítjuk. (Tipp: Az elkészült csirkét ne vágjuk fel forrón, mert könnyen szétesik a szeletelésnél. Várjuk meg míg a sütőben hül egy kicsit. 10, max 15 percig pihentessük. És ez érvényes bármely sült húsra.)

Nehézségi fok:

Mandulás burgonyakrokett:

Hozzávalók:

A burgonyakrokett elkészítése:

 - 800 g burgonya
 - só
 - őrölt szerecsendió
 - 50 g vaj vagy margarin
 - 2 tojássárgája

A panírozáshoz:

100 - 120 g vékony szeletelt mandula ( boltban zacskós változatban lehet kapni)
tojássárgája (kb. 2-3)
A meghámozott, megmosott burgonyát kockákra vágjuk,
(Tipp: minél apróbbra vágjuk a burgonyát, annál hamarabb fő meg) és sós vízben puhára főzzük.
Leszűrjük, még forrón jól áttörjük krumplinyomóval.

Hozzáadjuk a vajat vagy a margarint és a tojássárgákat, sóval, 1 csipet őrölt szerecsendióval ízesítjük, és jól összedolgozuk, hagyjuk kihűlni.

(Tipp: Ha kertesházban vagy erkéllyel rendelkező lakásban élünk, télen - hűvös időben a forró burgonyát kitehetjük hűlni a levegőre, de semmiképpen se tegyük a hűtőbe.)

Lisztezett gyúródeszkán hüvelykujjnyi vastagságú rudakat (kroketteket) gömbölyítünk belőle, 5-6 cm-es darabokra vágjuk, és bepanírozzuk. Felvert tojássárgába, majd mandulába forgatjuk a kroketteket. Forró, bő olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlővel kibélelt jénaiba tesszük, hogy jól leitassuk az olajtól.
Ha kimaradna több krokett, lefagyasztva bármikor felhasználható.

Nehézségi fok:

Elkészítési idő: 1 óra


Italajánló: Meggyszörp szénsavas ásványvízzel


Házi Meggyszörp elkészítése:

Az aprószemű érett meggyet átválogatjuk. Jól megmossuk. Zománcozott edényben a magjával együtt összenyomjuk, másnapig állni hagyjuk, majd szűrőbe tesszük, hogy a leve lecsurogjon.
Minden liter léhez 80 dkg cukrot mérünk, ráöntjük a meggylevet és kb. 20 percig főzzük. ha kihűlt, jól kimosott, forró vízzel kifertőtlenített, kifőzött üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

(Tipp: A megmaradt meggy húsát lefagyasztva süteményekhez vagy dzsem készítéséhez felhasználhatjuk).

Nehézségi fok:


Desszert: Császári étek Udvarhölgyeknek! Egyszerű is, finom is.

Császármorzsa:

Hozzávalók:

 - 4 dl tej
 - 4 tojás
 - 25 dkg liszt
 - 120 dkg vaj vagy margarin
 - 8 dkg cukor
 - baracklekvár + barackpálinka
 - porcukor

A 4 tojássárgáját jól habosra keverjük a cukorral,
( ha kifehéredik a cukros tojás akkor jó), majd hozzáadjuk az átszitált lisztet,
(Tipp: Porcukorszóró szitával is átszitálhatjuka lisztet, ha nincs nagy szitánk) a tejet, 3 dkg olvasztott vajat vagy margarint, és végül, a
közben felvert tojások kemény habját is lazán hozzáforgatjuk.
(Tipp: A tojásfehérjébe egy csipet sót tegyünk, így jó kemény habot kapunk)
Egy kis tepsiben a többi vajat felmelegítjük, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben megsütjük. Ha már szilárdnak tűnik a tészta, kihúzzuk a sütőből, elkeverjük, majd visszatesszük. Addig csináljuk ezt, míg morzsalékos, aranysárga állagot nem kapunk.

Tipp: Érdemes egy széken ülve figyelni a sütő előtt a tésztát, így nem fáradunk el közben.
Az elkészült morzsát porcukorral meghintett, barackpálinkával elkevert, forró barackízzel tálaljuk.

Nehézségi fok:

 
Italajánló: Behűtött ásványvíz


Vacsora: Az ebédről megmaradt alufóliás csirke mellét kiválóan felhasználhatjuk egy könnyű salátához.

Újhagymasaláta sült csirkemellel

Hozzávalók:

 - A sült csirke melle: 200 g ( csont nélkül)
 - 2 csomó újhagyma vagy póréhagyma (kb. 500 g)
 - 1 csomag hónapos retek
 - 1 nagy fej vöröshagyma

Az újhagymát megtisztítjuk, a fonnyadtabb sötétzöld részét leszedjük, a többi zöldet a hagymáról levágjuk és félretesszük.
A hagymafejet megtisztítjuk, az öreg rétegeket eltávolítjuk.
Megmossuk, karikákra vágjuk. Forráasban lévő sós vízba tesszük, felforraljuk, kb. 1 percig főzzük, majd tésztaszűrőbe téve hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük.
A hagyma zöldjét megmossuk, szintén karikákra vágjuk.
A hónapos retekkel és a nagy fej hagymával ugyanígy járunk el.

Salátaöntetet készítünk:

2 evőkanál olívaolajat 2 evőkanál fűszeres ecettel, sóval, frissen őrölt fehér borssal, cukorral összekeverünk.
A salátát beleforgatjuk, kb. 30 percig állni hagyjuk, hogy jól össszeérjenek az ízek. Sóval borssal utána ízesíthetünk. Tálra tesszük, a hússzeleteket a tetejére helyezzük.

Külön készítünk egy ínyenc mártogatót:

1 pohár(150 g) zsíros tejfölt (2,8 %- os) sóval borssal 1-2 evőkanál vágott petrezselyemmel, metélőhagymával (snidling), tárkony, citromfű stb. elkeverünk és a salátához adjuk. Rozskenyeret adunk mellé vagy extrudált kenyeret (abonett).

Nehézségi fok:


Italajánló: Asti Chinzano pezsgő


Ajánlott oldalak:  tea.lap.hu  viz.lap.hu   citrom.lap.hu





Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL