Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Minden, ami eper

Szerző:
Szabó Anna
A szamóca Eurázsiában és Afrikában a legutolsó jégkorszakot követően terjedt el. Hazánkban a Kárpát-medencébe érkező őseink már ismerték a vadon termő szamócát.  

Szamócát reggelire

Epres toastkenyér

Hozzávalók:
- 8 szelet barnakenyér
- 20 dkg krémsajt
- 1 dl tejszínhab
- ½ citrom leve
- 1 evőkanál méz
- 50 dkg szamóca
Díszítés: őrölt zöldbors

A megpirított kenyérszeleteket megkenjük a következő krémmel:
A tejszínhabot keményre verjük, majd hozzákeverjük a krémsajtot és a citromlevet. Ízlés szerint keverjük hozzá a mézet. A langyos, pirított kenyérszeleteket kenjük meg a krémmel, majd a tetejét díszítsük fébevágott szamócaszemekkel. Őrölt zöldborssal hintsük meg a kenyérszeleteket.

Hideg szamócakrémleves ebédre

Hideg szamócakrémleves

Hozzávalók:
- 30 dkg szamóca
- 3 dl szamócaszörp
- 2 dl tejszín
- 2 dl joghurt (használhatunk tejfölt is)
- 4 dl narancslé
- 2 evőkanál méz
Díszítés: tejszínhab, kókuszreszelék

A szamóca egyharmad részét félretesszük. A többit az összes hozzávalóval összeturmixoljuk, majd hűtött csészékbe töltjük, amelyekbe a maradék szamócát elosztjuk. Hűtőben tartjuk, majd tálalásnál tejszínhabbal és kókuszreszelékkel meghintjük.

Rengeteg epretek termett az idén? Már nem győzitek enni? Készíts finom szamócaszörpöt a meleg nyári estékre, és a téli hideg napokra. A nagy kánikulában nincs is jobb egy pohár ínycsiklandó, jeges szomjoltónál.

Szamócát frissítőnek

Szamócaszörp

A megmosott szamócát 3 dl felforralt, majd lehűtött vízzel leturmixoljuk.
Az egészet egy tálba öntjük, hozzáadunk 1 mokkáskanál citromsavat és 1 késhegynyi nátrium-benzoikumot (nagyobb boltokban vagy gyógyszertárakban, tasakos kiszerelésben kapható ételkészítéshez használható tartósítószer, pl: befőttek, szörpök, lekvárok készítéséhez ajánlott). Műanyag kanállal összekeverjük (fontos, hogy fémmel ne érintkezzen, mert így a gyümölcs veszít az élvezeti értékéből), és lefedjük.

Hűtőszekrénybe tesszük 12-14 órára, majd másnap szitán átnyomjuk, hogy a szamóca apró magvai ne kerüljenek a szörpbe.
A szamócaléhez 60 dkg kristálycukrot öntünk, és jól összekeverjük. Néhány óra múlva, amikor a cukor teljesen feloldódott a lében, szörpösüvegekbe tölthetjük. Fóliával lefedjük, befőttesgumival légmentesen lezárjuk. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL