Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Minden, amit eddig nem tudtál a popcornról

Szerző:
Szabó Anna
Legyen édes vagy sós, a popcorn tökéletes nasi - és nem csak filmnézéshez. Közép-Amerikában már évezredek óta fogyasztják.

Eredet

Nem, a pattogatott kukoricát nem az USA-ban találták fel. A régészek szerint a közép-amerikai népek voltak a voltak az elsők, akik a kukoricaszemeket pattogtatták.
Legalább 4 ezer éves puffasztott kukoricacsöveket találtak.  Az aztékoknak még szavuk is volt erre a hangra, amikor több szem egyszerre robban fel: "totopoca!" Az őskukorica, a teosinte, egy vadon élő növény kevesebb szemet tartalmazott, mint a mai kukoricánk. 9 ezer évvel ezelőtt, a mai Mexikó területén háziasították.

Miért „pattog”?

A puffasztott kukoricaszem úgy működik, mint egy miniatűr nyomástartó edény. Amikor felmelegítik, a nedvesség gőzzé alakul, a szem belsejében lévő keményítő
elfolyósodik, és a nyomás addig emelkedik, amíg a héj szét nem robban. A cseppfolyósított keményítő a másodperc tört része alatt kilökődik a magból és megszilárdul.
A popcorn buborékokból áll - ezért olyan szuperkönnyű és bolyhos.

Kukoricafajták

Minden fajtának megvannak a maga sajátosságai. A pattogatott kukorica magjai kisebbek és keményebbek, mint a lisztté feldolgozott kukoricáé.
A csemegekukoricát konzervként fogyasztják, de vannak régi fajták, kék vagy lila szeműek is.

A popcorn elkészítéséhez mindössze egy fazékra van szükséged egy fedővel és némi olajjal. Amint kipattogott, vedd le a tűzhelyről, hogy semmi ne égjen meg.
Az ügyetlenebbek számára léteznek olyan popcorngépek vagy zacskók, amelyeket mikrohullámú sütőbe is betehetnek.

popcorn
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL