Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Mindenszentek lakomája

Szerző:
Szabó Anna
A halottak estéjét egyes vidékeken nagyon komolyan veszik. Megajándékozzák a szellemeket. Sót, kenyeret vagy kalácsot visznek nekik. Úgy vélik, hogy ilyenkor az elhunytak egy titokzatos közösséget alkotnak. Természetesen a nagy lakomák sem maradhatnak el.

Hogyan süssünk libamájat, libatepertőt?

Ki ne szeretné a mennyei libamájat és a libatepertőt pirítóssal, lila hagymával. Az elkészítését sokan nehéznek gondolják, így csak éttermekben, és a rokoni látogatásokkor jutnak hozzá a finomságokhoz.


Íme a remek elkészítési módok. Csak bátran!


Hideg libamáj zsírjában

Hozzávalók:
- 60-80 dkg libamáj
- 0,5 kg libazsír
- 1 nagyobb fejvöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 alma
- só
- egész fekete bors
- tej
- víz

A libamájat sütés előtt érdemes tejbe áztatni, így a felesleges vér távozik a májból, és szép világos színe lesz. Sütés előtt jól megszárítjuk, papírtörlővel óvatosan megtörölgetjük. Egy lábasban felhevítjük a libazsírt, majd beletesszük a májat. Hozzáadjuk a fűszereket, a zöldségeket, és az almát.
A hagymát és a paprikát nyugodtan beletehetjük egészben is. Lassú tűzön 20 percig sütjük 180 fokon. Nagyon fontos, hogy amikor elkészült a libamáj, a zsírjában hagyjuk kihűlni. A májat egy porcelán vagy jénai edénybe tegyük, öntsük rá a zsírt, hogy jól ellepje.

Friss pirítóssal, lila hagymával, paprikával-paradicsommal igazi csemege. Jó minőségű vörösbor a libamáj mellé, és királyi lakomában lehet részünk.



Ropogós libatepertő

Hozzávalók:
- 1 kg bőrös libaháj (megtisztított)
- 0,5 dl tej
- víz
- só

A libahájat 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Egy nagyobb lábasban süssük, kis lángon, kevés víz aláöntésével, sóval és tejjel, rendszeres kevergetés mellett. Fontos, hogy amikor már a tepertőnek kezd szép, piros színe lenni, akkor öntsük hozzá a tejet, amivel továbbsütjük. Amikor már piros, ropogós lesz a tepertő, levesszük a tűzről. Hagyjuk hűlni, majd egy szita segítségével leszűrjük. Kisebb merőkanállal nyomjuk ki a tepertőből a felesleges zsírt.
Megsózva, friss paprikával-paradicsommal igazi gasztronómiai élvezet.


Italajánló: muskotályos, rosé borok



Igazi halloweeni italkehely. Fél óra alatt elkészül.


Sütőtök- kehely

Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- 10 dkg kristálycukor
- 1 egész citrom
- 15 dkg aszalt, vegyes gyümölcs
- 5-6 szem szegfűszeg
- 1 kisebb darab egész fahéj
- 10 dkg mandula (hámozott)
- ½ dl triplesec

1. A sütőtököt meghámozzuk, eltávolítjuk a magját, majd 3-4 cm-es hasábokra vágjuk. 3 dl vízből, cukorból, és pár csepp citromléből szirupot készítünk, és ebben főzzük kb. 2 percig a sütőtököt.
Az aszalt gyümölcsöket szegfűszeggel, fahéjjal, és annyi vízzel, hogy jól ellepje, 10 percig főzzük. A mandulát kisebb darabokra vágjuk.

Tipp: Ha nem kapunk hámozott egész mandulát, akkor könnyedén eltávolíthatjuk a héját. Forrázzuk le a mandulákat, majd késsel húzzuk le a héját.

2. A megfőtt aszalt gyümölcsöket szűrjük le, majd vágjuk nagyobb darabokra. Ha már kihűlt a szirupos sütőtök, keverjük hozzá a gyümölcsöket és a darabolt mandulát. Végezetül adjuk hozzá a triplesecet, és tálalásig tartsuk hűtőben a kelyheket, és a gyümölcsös italt.

3. Díszítés

Öblös, kisebb pezsgőspoharakban tálaljuk az italt úgy, hogy a poharak szélét nedvesítsük meg citrommal, majd forgassuk bele kristálycukorba. Citrom és narancskarikákkal díszítsük.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL