Két zsemle darált hússal reggelire, egy kiadós ebéd, és néhány szem sós chips a kanapén este: nemcsak egészségtelenül táplálkozunk, sok sót is eszünk. Átlagosan tíz grammot fogyasztunk naponta, holott az ajánlott határérték mindössze hat gramm.
Ennek több hátránya is van: egyrészt a só megterheli a veséket, amelyeknek rendkívül keményen kell dolgozniuk, hogy a felesleget kiürítsék a szervezetből. Másrészt a só hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás kialakulásához is. Az érintetteknek ezért gyakran tanácsolják, hogy csökkentsék a sófogyasztásukat. Ezt könnyebb mondani, mint megtenni, hiszen sok étel tele van sóval, és úgy tűnik, megfelelő fűszerezés nélkül nem is ízlenek.
Van azonban egy viszonylag egyszerű megoldás: az úgynevezett káliumsó, amelynek ugyanolyan íze van, mint a valódi sónak, de kevesebb negatív hatásasal bír. Az ausztrál University of New South Wales ausztrál kutatói most egy nagyszabású tanulmányban elemezték a sóhelyettesítő szervezetre gyakorolt hatásait.
A káliumsó azonban nem csak azért van pozitív hatással a vérnyomásra, mert kevesebb nátriumot fogyasztunk általa: növeli a kálium bevitelét is, amely tápanyag általában a gyümölcsökben és zöldségekben található. Ha túl kevés káliumot fogyasztunk, az szintén magas vérnyomást válthat ki - ha viszont növeljük a mennyiségét, annak pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.
Nincs valódi ízbeli különbség
Az ausztrál kutatók több tanulmányt is elemeztek. Az eredmény: azok, akik a normál só helyett a káliumsót választották, egyes esetekben akár 15 százalékkal csökkentették vérnyomásukat, és így a stroke, a szívroham és a korai halálozás kockázatát is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a tanulmány alapján a káliumsót "megfizethető stratégiának" is nevezte a szív- és érrendszeri események megelőzésére. Egyébként mindkét só pontosan ugyanúgy néz ki, és az ízük is nagyon hasonló.
A káliumsó elérhetősége azonban sok helyen még mindig kihívást jelent: főként az interneten találni ilyen termékeket. Nem elhanyagolható szempont a költség sem, a káliummal dúsított só ugyanis körülbelül nyolcszor drágább, mint a normál só, ami sok egészségtudatos vásárlót elriaszt.
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK