A francia kutatóközpont, a CNRS "Le Journal" című lapja szerint jelenleg a Penicillium camemberti gomba egyetlen törzsét használják a lágy sajt előállításához. A törzs nem szaporodik szexuális úton, így nem kerül bele új genetikai anyag. Idővel elvesztette a szaporodáshoz szükséges spórák előállításának képességét, ezért a termelők számára nagyon nehézzé vált a gombatörzsből elegendő mennyiséget beszerezni.
Tatiana Giraud biológus az Université Paris-Saclay egyetemről azonban nem lát rövid távú veszélyt. "A Camembert-ipart nem fenyegeti veszély a következő öt-tíz évben" - mondta a Le Parisien című lapnak, "de fel akarjuk hívni a figyelmet a fajok túlzott szabványosításának veszélyeire."
A CNRS magazin szerint a 20. század közepéig a camembert kérge néha enyhén narancssárga, szürkés vagy zöld volt. A cégek azonban ma már kizárólag a fehér gombatörzs használatára összpontosítottak, amelyet 1902 óta használtak a camembert előállításához. A mikroorganizmusok alacsony változatosságának problémája más sajttípusok, például a Roquefort esetében is fennáll, a Camembert azonban különösen veszélyeztetett.
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK