A francia kutatóközpont, a CNRS "Le Journal" című lapja szerint jelenleg a Penicillium camemberti gomba egyetlen törzsét használják a lágy sajt előállításához. A törzs nem szaporodik szexuális úton, így nem kerül bele új genetikai anyag. Idővel elvesztette a szaporodáshoz szükséges spórák előállításának képességét, ezért a termelők számára nagyon nehézzé vált a gombatörzsből elegendő mennyiséget beszerezni.
Tatiana Giraud biológus az Université Paris-Saclay egyetemről azonban nem lát rövid távú veszélyt. "A Camembert-ipart nem fenyegeti veszély a következő öt-tíz évben" - mondta a Le Parisien című lapnak, "de fel akarjuk hívni a figyelmet a fajok túlzott szabványosításának veszélyeire."
A CNRS magazin szerint a 20. század közepéig a camembert kérge néha enyhén narancssárga, szürkés vagy zöld volt. A cégek azonban ma már kizárólag a fehér gombatörzs használatára összpontosítottak, amelyet 1902 óta használtak a camembert előállításához. A mikroorganizmusok alacsony változatosságának problémája más sajttípusok, például a Roquefort esetében is fennáll, a Camembert azonban különösen veszélyeztetett.
OLVASS TOVÁBB!
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Tényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
GASZTROKávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK