Az emberiség több mint 60%-nak fő tápláléka a rizs, ez a teljes értékű, egészséges pázsitfűféle. És hiába amilyen pici olyan nagyszerű, és változatosan elkészíthető, mégis sokan leragadtunk az „egyszerű köret” változatnál. Tudtad például, hogy a barna, vagyis hántolatlan rizs sokkal gazdagabb fehérjében, rostokban, magnéziumban és B-vitaminokban, mint a fehér rizs, ugyanakkor mindkettő igen jól emészthető. A barna rizs keményítőt tartalmaz, amely növényi rostokkal párosítva fokozatosan szabadítja fel a cukrokat. Ezenkívül egyáltalán nem tartalmaz glutént, így azok is veszély nélkül fogyaszthatják, akik gluténérzékenyek.
A rizsfőzésnek négyféle módja létezik. A készítendő étel jellegétől függően válaszd ki a legmegfelelőbbet. A bő vízben történő főzést akkor alkalmazd, ha hideg salátába szánod vagy egyszerűen kevés vajjal szeretnéd megenni. Ha kevés vízben főzöd meg, akkor koncentráltan megmaradnak benne az aromák, ráadásul sokkal puhább lesz a végeredmény. Számos receptnél – mint például a kreol rizsnél, a piláfnál, a rizottóknál, a paelánál – éppen ezért választják ezt a főzési módot. A legritkább főzési mód a rizs esetében a gőzölés, melyet Ázsiában alkalmaznak, és tulajdonképpen ez a titka az ő ragadós, így aztán pálcikával is ehető köretüknek.
Hihetetlenül sokféleképpen elkészítheted, például már akkor is egy külön ételt kapsz, ha a vizet húslevessel vagy kifejezetten a rizs főzéséhez összeállított fűszerkeverékkel megbolondítod, és keversz hozzá kevés idényzöldséget. Bevetheted ízesítés gyanánt a sáfrányt, mely a finom aroma mellett pompás narancsszínnel ajándékozza meg rizsed, de a kár a ragyogó sárgát és karakteres zamatot kölcsönző curryvel is. Azonban legalább olyan finom, ha a minden háztartásban fellelhető paprikával, vöröshagymával, gombával, petrezselyemmel dobod fel.
Két dolgot tarts mindig szem előtt: a főzési idő a rizs fajtájától függően változik, amit a csomagoláson jeleznek, és soha ne felejtsd el megkóstolni, mielőtt befejeznéd a főzést.
| |
| |
| |
| |
| |
Citromos káposztaleves
|
+9 recept abszolút rizsfüggőknek
|
|
|
OLVASS TOVÁBB!
Ezért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
GASZTROEzeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
Nemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
GASZTROMennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK