Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Nevezetes tortafinomságok

Szerző:
Szabó Anna
Ha különleges alkalom közeleg, egy ínycsiklandó torta még ünnepibbé teheti azt. Amennyiben pedig saját magad készíted, úgy még inkább. Az alábbiakban mindenki által ismert torták receptjét olvashatod, és még ha kicsit macerásabb is egyik-másik, mindenképp megéri a fáradságot.

 

{KEPGALERIA}

 

 

Dobostorta

Hozzávalók

A tésztához:

6 tojás
3 dkg vaj vagy margarin
12 dkg porcukor
12 dkg liszt

A krémhez:

6 tojás
20 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
10 dkg reszelt étcsokoládé
2 tasak vaníliás cukor

A mázhoz:

1 kávéskanál vaj vagy margarin
15 dkg kristálycukor
néhány csepp citromlé
vaj a kés kenéséhez

Elkészítés

A tésztához válaszd szét a tojásokat, olvaszd fel a vajat és hagyd langyosra hűlni. Sütőpapírból vágj ki 6 db 26 cm átmérőjű korongot, és helyezd őket tepsikre. A sütőt melegítsd elő 220°C-ra.

A tojásfehérjéket verd kemény habbá, a tojássárgákat pedig keverd habosra a porcukorral, és apránként, felváltva add hozzá a lisztet és a tojáshabot, végül a vajat.

Simítsd a papírkorongok tetejére arányosan elosztva a masszát, és a forró sütőben, gyors váltásban süsd meg őket szép világosra. A tepsiből kivéve helyezz egyenként a tetejükre egy 24 cm átmérőjű tortakarikát, és vágd körbe a szegélyüket, így azonos nagyságú lapjaid lesznek majd. Hagyd őket kihűlni.

A krémhez a tojásokat keverd simára a porcukorral és a csokoládéval, majd meleg vízfürdőbe állítva, folyamatosan keverve sűrítsd be és hagyd kihűlni. A vajat keverd habosra a vaníliás cukorral, kanalanként hozzákeverve a kihűlt krémet.

A legszebb lapot tedd félre, a többit kend meg a krémmel, illeszd egymásra és kissé nyomd le őket. Vékonyan vond be a krémmel a torta oldalát is, és a hűtőszekrényben hagyd megdermedni, ez nagyjából 3 órát jelent majd.

A mázhoz egy lábasban olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrot és a citromlét, pirítsd aranysárgára és vajjal megkent széles pengéjű késsel simítsd a félretett lapra. Hamar megdermed, ezért gyorsan kell dolgoznod. Akkor darabold fel, amikor még meleg, minden vágás előtt vajjal kend át a kést és így szeld fel 16 szeletre. Tálaláskor illeszd egyenként a torta tetejére a karamell-lapokat, és azok mentén szeleteld fel a tortát.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL