30dkg burgonya
55dkg liszt
25dkg zsír
2 tojás sárgája
½ zacskó szárított élesztő, vagy 1/3 friss élesztő
1dl langyos tej
1tk cukor
2ek tejföl
4tk só
Ízlés szerint sajt
*Kép forrása: http://dallacucina.freeblog.hu
1. Mosd meg a burgonyát, majd krumplinyomóval törd át. Közben melegítsd meg a tejet, amiben majd az élesztőt kevés cukor hozzáadásával felfuttatod.
2. A burgonyát a zsírral, élesztővel, sóval, tojással, tejföllel dagaszd addig, míg sima és fényes nem lesz, valamint el nem válik az edény falától. Ha ez megtörtént, akkor lisztezd ki az edény alját, falát, amiben dagasztottad, tedd vissza bele a tésztát, majd a tetejét is lisztezd meg, végül helyezz rá egy kendőt. Langyos meleg, huzatmentes helyen keleszd fél órán keresztül.
3. Ha megkelt, öntsd ki gyúródeszkára, majd jól nyújtsd ki. Itt nem kell óvatoskodni, hogy a buborékok kimenjenek belőle. Ezután hajtogasd össze, hagyd ismét 10 percet állni, majd a nyújt-hajtogat-állni hagy műveletet ismételd meg még háromszor.
4. Ezután nyújtsd ki újból, de most olyan magasra, amilyen magas pogácsákat szeretnél. Szaggasd ki, majd vagdosd be a pogácsákat. A maradék tésztát is érdemes újból összegyúrni, majd késsel kockákra szaggatni, így nem megy semmi veszendőbe.
5. Kizsírozott tepsibe pakold át a pogácsákat, és hagyd kelni 20 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 190-200 ºC-ra. Az utolsó kötelező pihenés után süsd készre a pogácsádat háromnegyedóra alatt. Ha szereted a sajtos dolgokat, szórd meg a tetejét némi reszelt sajttal.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK