Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Reggeli francia módra: süss croissant!

Szerző:
Szabó Anna
A croissant eredete máig vitatott. Noha említésekor azonnal Franciaország jut elsőként eszünkbe, érdekes módon mégsem gall specialitás: Bécs és Buda város pékei osztoznak a legendás recepten. Franciaországba mindenesetre csak a 18. századba került, az osztrák születésű Marie Antoinette nyomán. Íme a recept.

 

Hozzávalók


25 dkg liszt
10 dkg vaj
2 tojássárgája
2 csapott evőkanál porcukor
3 evőkanál tej
2 dkg élesztő
csipet só

Elkészítés

Először is futtasd fel az élesztőt a tejben, egy csipet porcukorral.
A lisztben morzsold el alaposan a vajat, majd add hozzá az élesztőt, a sót és a maradék cukrot.

Miután alaposan összedolgoztad a tésztát, tedd egy kiolajozott tálba és pihentesd a hűtőben legalább 5-6 órát. Legjobb, ha este előkészíted és másnap nyújtod és sütöd ki a tésztát.

A tésztát nyújtsd kör alakúra és fél centi vastagra. Szeleteld fel cikkekre, ahogyan a tortát szokás, töltsd meg, tekerd fel, majd hajlítsd félhold alakúra. Helyezd őket kivajazott tepsire és kend meg a tetejüket a felvert tojássárgájával. Előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sülnek.

A töltelék tetszés szerint variálható, ha édesre vágysz, töltsd meg például lekvárral vagy nutellával, ha sósra, akkor mondjuk füstölt sajttal, a tetején szezámmaggal…

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL