Hozzávalók
- 50 dkg sárgabarack
- 10 dkg mazsola
- 2 ek barna cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 2 cs vaníliás cukor
- őrölt fahéj
- 1 dl fehérbor
Elkészítés
A mazsolát áztassuk be a fehérborba, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan csepegtessük le. A sárgabarackot magozzuk ki. Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a kimagozott, felezett sárgabarackot, és szórjuk meg a lecsepegtetett mazsolával úgy, hogy mindenhova jusson belőle.
Keverjük össze a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport és az ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjat, majd szórjuk meg egyenletesen ezzel a keverékkel a gyümölcsöt.
Tészta hozzávalói
- 25 dkg Nagyi titka süteményliszt
- 5 dkg porcukor
- 1 cs sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1,5 dl tejszín
- csipet só
Szóráshoz
- 3 ek barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- őrölt fahéj
- 2-3 ek olvasztott vaj
A tészta hozzávalóit tegyük bele egy keverőtálba, és robotgéppel pár perc alatt keverjük sima masszává. Szórjuk meg egy kevés liszttel, és kézzel dolgozzuk össze annyira, hogy ne ragadjon a tészta, és formázható legyen. (Sima búzaliszttel is készíthetjük, de a Nagyi titka süteményliszttel sokkal omlósabb lesz a tészta.) Lisztezett kézzel formáljunk diónyi golyókat a tésztából, és fedjük be vele a gyümölcs tetejét. (Nem baj ha nem érnek össze a tésztagolyók, mert sütés közben megfognak nőni.) Olvasszunk fel 2-3 ek. vajat, és kenjük le vele a tésztagolyókat.
A barna cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd egyenletesen szórjuk meg ezzel a keverékkel az előzőleg vajjal lekent tésztagolyókat. Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép aranybarnára. A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt helyezzük át egy tálcára.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral, és felszeletelve tálaljuk. A tészta finom omlós lesz, a barackos-mazsolás rész pedig jó szaftos, kissé leveses.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK