Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Somlói Galuska

Szerző:
Szabó Anna
A somlói galuska története a XVI. századra nyúlik vissza. A Marcal-medencében fekvő híres Somló-hegyről kapta nevét ínycsiklandó desszertünk, ami a mai napig is büszkén megállja a helyét szépen díszített asztalainkon.

Somlói Galuska
Hozzávalók:
- Tészta: (világos piskóta)
- 10 db tojás
- 200 g kristálycukor
- 250 g liszt
- vaníliás cukor
- citrom
Csokoládés piskóta:
- 5 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 100 g liszt
- 25 g kakaópor
Kétféle tésztát készítünk, melyet papírral fedett sütőlemezre kenünk és sütjük.
Töltelék:
- 1 l tej
- 150 g liszt
- 150 g kristálycukor
- 20 g zselatin
- 8 db tojássárgája
- 8 db tojásfehérje
- 200 g kristálycukor{SZAVAZAS}
Elkészítése:
A tejből, lisztből, tojássárgájából, cukorból és zselatinból sárga krémet főzünk. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, és a főzött sárga krémhez keverjük. Az így kapott krémet ízlés szerint mazsolával, gyümölcsvagdalékkal és darabos pörkölt dióval dúsíthatjuk.
Locsoló cukoroldat hozzávalói:
- 500 g kristálycukor
- 7 dl víz
- 2 dl rum
- 2 db citrom reszelt héja
Csokoládéöntet:
- 200 g étcsokoládé
- 300 g víz
- 50 g rum
A csokoládét vízzel fel főzzük, hűtjük, majd rummal ízesítjük.


Elkészítése:
A cukrot a vízzel és a reszelt citromhéjjal felforraljuk, hűtjük, rummal ízesítjük. Mély tálba belehelyezzük az első piskótalapot, locsoló cukor-oldattal jól meglocsoljuk, majd a krémnek az 1/3 részét rákenjük. Erre ráhelyezzük a csokoládés lapot, amit szintén meglocsolunk, és rákenjük a következő réteg krémet. Majd ismételten a piskótalapot rakjuk rá és locsoljuk, majd a kevés maradék krémmel a tetejét lekenjük. Vékonyan meghintjük kakaóporral. Hűtőszekrénybe helyezve dermesztjük. Tálalásnál evőkanállal kis halmokat helyezünk a tányérra vagy tálra, majd cukrozott tejszínhabbal és csokoládéöntettel díszítjük.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL