Somlói Galuska
Hozzávalók:
- Tészta: (világos piskóta)
- 10 db tojás
- 200 g kristálycukor
- 250 g liszt
- vaníliás cukor
- citrom
Csokoládés piskóta:
- 5 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 100 g liszt
- 25 g kakaópor
Kétféle tésztát készítünk, melyet papírral fedett sütőlemezre kenünk és sütjük.
Töltelék:
- 1 l tej
- 150 g liszt
- 150 g kristálycukor
- 20 g zselatin
- 8 db tojássárgája
- 8 db tojásfehérje
- 200 g kristálycukor{SZAVAZAS}
Elkészítése:
A tejből, lisztből, tojássárgájából, cukorból és zselatinból sárga krémet főzünk. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, és a főzött sárga krémhez keverjük. Az így kapott krémet ízlés szerint mazsolával, gyümölcsvagdalékkal és darabos pörkölt dióval dúsíthatjuk.
Locsoló cukoroldat hozzávalói:
- 500 g kristálycukor
- 7 dl víz
- 2 dl rum
- 2 db citrom reszelt héja
Csokoládéöntet:
- 200 g étcsokoládé
- 300 g víz
- 50 g rum
A csokoládét vízzel fel főzzük, hűtjük, majd rummal ízesítjük.
Elkészítése:
A cukrot a vízzel és a reszelt citromhéjjal felforraljuk, hűtjük, rummal ízesítjük. Mély tálba belehelyezzük az első piskótalapot, locsoló cukor-oldattal jól meglocsoljuk, majd a krémnek az 1/3 részét rákenjük. Erre ráhelyezzük a csokoládés lapot, amit szintén meglocsolunk, és rákenjük a következő réteg krémet. Majd ismételten a piskótalapot rakjuk rá és locsoljuk, majd a kevés maradék krémmel a tetejét lekenjük. Vékonyan meghintjük kakaóporral. Hűtőszekrénybe helyezve dermesztjük. Tálalásnál evőkanállal kis halmokat helyezünk a tányérra vagy tálra, majd cukrozott tejszínhabbal és csokoládéöntettel díszítjük.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK