Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Spárgás finomságok

Szerző:
Szabó Anna
Nem is gondolnánk, hogy milyen isteni ételeket lehet készíteni egy kis spárgából...

Spárgás csirkemell

Hozzávalók:

4 csirkemell, bőr és csontok nélkül
50 dkg spárga
1 teáskanál olvasztott vaj
5 dl csirkekrém leves, sűrűn (vagy csirkeleves, pici liszt, tejszín összekeverve)
1 citrom leve
só és bors
1 csésze reszelt sajt
1/2 csésze pirított mandulaszelet


Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A csirkemelleket rendezzük el egy hőálló tálban, erre kerül a spárga meg a vaj. A csirkekrém levest (vagy a kiegészítőket) a citromlét mag a sót és borsot keverjük össze egy tálban, öntsük a spárgára, szórjuk meg az egészet a mandulaszeletkékkel. Körülbelül 25-30 percig süssük, amíg krémes nem lesz.


Spárgás pirítós

Hozzávalók:

2 teáskanál vaj
2 teáskanál liszt

frissen őrölt bors
cayenne bors
2 teáskanál mustár
1 teáskanál Worcestershire szósz
1 csésze sör
1 1/2 csésze liszt
4 csésze reszelt cheddar sajt
50 dkg spárga
pirítósnak való kenyér

Elkészítés:

Vastag falú edényben olvasszuk meg a vajat és adjuk hozzá a lisztet. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele a cayennebors is, a mustár és a Worcestershire szósz. Jól keverjük el, öntsük föl a sörrel, aztán forraljuk össze.

A spárgát körülbelül 3 centis darabokra vágjuk, a csúcsokat rakjuk félre a díszítéshez. Forró sós vízben főzzük vagy 5-7 percig, aztán öntsük le, és rakjuk félre.

Egy keverőtálba öntsük a lisztet és a reszelt sajtot. Aztán ezt a keveréket fokozatosan öntsük bele a sörös szószba, kevergessük, míg a sajt meg nem olvad. Hagyjuk lassan rotyogni. Tálalás előtt rakjuk bele a spárgát. Pirítóskenyér szeleteken tálaljuk.


Spárga lengyelesen

Hozzávalók:

50 dkg spárga
2 kemény tojás, apróra vágva
3-4 szelet tegnapi kenyér
4 teáskanál vaj
petrezselyem a díszítéshez


A két keményre főzött tojást rakjuk félre kihűlni. A spárgát főzzük sós vízben körülbelül öt percig. Aztán azt is rakjuk félre hűlni.

A kenyérből készítsünk kenyérmorzsát. A vajat olvasszuk föl, abban pirítsuk barnára a morzsát. A kemény tojásokat a morzsába aprítsuk bele. A spárgát rendezzük el egy tűzálló tálon, borítsuk be a tojásos morzsával. A grillezőre állított sütőben melegítsük össze 2-3 perc alatt.


Spárgahab

Hozzávalók:

Kell hozzá hollandi mártás. Arról mindenki azt hiszi, valami rém bonyolult, és nehezen elkészíthető dolog, pedig csak a besamel egy variációja. Na jó, nem olyan egyszerű… de nem is ördöngösség.

4 tojássárgája, szobahőmérsékleten
l teáskanál víz
1 teáskanál citromlé
1/2 csésze vaj, kockára vágva, szobahőmérsékleten
só és bors
paprika vagy cayennebors
1/2 csésze tejszín
50 dkg spárga


Elkészítés:

Dupla falú forralóban (vagy víz –és hőálló keverőtálban), alacsony hőfokon kevergessük össze habverővel a tojássárgájákat, a vizet meg a citromlevet, amíg habos nem lesz. Kockánként kevergessük hozzá a vajat, amíg az összes vaj el nem fogy. Amint a szósz sűrű meg krémes lesz, vegyük le a forró víz fölül, és állítsuk hideg vizes tálba. Sózzuk, borsozzuk. Verjük föl a tejszínt habbá, és adjuk a szószhoz. A spárgát főzzük meg. És borítsuk a szósszal.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL