Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Sütőtök parádé

Szerző:
Szabó Anna
Azt tartják, hogy Kolumbusz nemcsak Amerikát fedezte fel, de a tököt is. Nehéz azonban eldönteni, hogy ez igaz-e. Azt azonban biztosan tudjuk, hogy nagyon egészséges, és ínycsiklandóan finom!


A tökkel réges-régen számtalan betegséget gyógyítottak. Főleg vese, máj, és szívműködési zavarokat, köszvényt és bélrendszeri betegségeket.

Tudtad, hogy: Az egyiptomiak hashajtóként és béltisztítóként fogyasztották.


- Szerte a világon a legjobb féregűzőnek tartják.
- Égési sérülések, sebek gyógyítására borogatásként használják.
- Magas vastartalommal rendelkezik.




Rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a daganatos megbetegedések!

Néhány évvel ezelőtt Lengyel kutatócsoport fedezte fel, hogy a tökmag olyan anyagokat tartalmaz, mely meggátolja mind a vírusok, mind a rákkeltő anyagok aktivizálódását.

- A sütőtök igen gazdag karotinoidokban . Magas béta-karotin tartalma mutatkozik meg sötét sárga színén.
Fogyasztása ajánlott szezonban hetente frissen, 2-3 alkalommal.

Reggelire fogyasszunk egy igen pikáns, és rendkívül egészséges sütőtökös omlettet.

Sütőtökös omlett

Hozzávalók:
- 500 g sütőtök
- 6 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 1 dl tej
- 3 dkg vaj vagy margarin
- só
- fehér bors
- snidling

Hámozzuk meg a sütőtököt, vájjuk ki a magját, majd vágjuk apró kockákra. Enyhén sós vízben főzzük meg a tökdarabkákat kb. 5 percig, majd szűrjük le, mossuk át hideg vízzel, és hagyjuk lecsöpögni. A megmosott snidlinget aprítsuk kisebb darabokra. Verjük fel a tojásokat a liszttel és a tejjel. Adjuk hozzá a tököt, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat vagy a margarint, majd öntsük a serpenyőbe az omlettnek valót. Erős lángon süssük 2-3 percig. Lapos fakanállal emelgessük meg sütés közben, hogy nehogy leégjen vagy leragadjon. (Semmiképp se kevergessük!)
Ha már jól átsült, fordítsuk át a másik oldalára a lapát segítségével és süssük szintén 2-3 percig.

Az elkészült omlettet szórjuk meg snidlinggel. Kiváló, ízletes, laktató finomság.

Nehézségi fok:

Fogyasszunk ebédre egy szintén ínycsiklandó és egyben nagyon egészséges levest.

Narancsos-gesztenyés sütőtökleves

Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj vagy vaj
- 1 fej vöröshagyma (kb.10 dkg)
- 35 dkg sütőtök
- 15 dkg friss, sült szelídgesztenye
- 2 narancs
- 5 dl narancslé
- 2,5 dl tejszín
- só
- 1 kis gerezd fokhagyma
- ételízesítő
- gyömbér
- frissen őrölt bors

A tálaláshoz 4 szem sült gesztenyét, 4 gerezd narancsot, reszelt narancshéjat, és tejszínhabot adjunk.


Felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, majd aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott sütőtököt, s addig pároljuk, míg levet nem enged. Hozzáadjuk a tejszín kivételével az összes hozzávalót, lefedve, kevergetve pároljuk. Ezután az egészet összeturmixoljuk a tejszínnel együtt. ( Fontos, hogy a végén adjuk hozzá a tejszín, hogy nehogy kicsapódjon, zavarossá váljon a leves)
Csészékbe töltve jól lehűtjük a levest.
Tálalásnál minden csészébe tegyünk egy sült gesztenyét, egy narancsgerezdet, a tetejére tejszínhabot nyomjunk, majd reszelt narancshéjjal megszórjuk.

Nehézségi fok:


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL