Hozzávalók:
1 kg mirelit, vagy friss, a héjától és a magjaitól megszabadított és legyalult spárgatök
1 csapott teáskanál (továbbiakban: „tk.") só
1 csapott tk. só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
2 ek. 10-os ecet
víz
A rántáshoz:
2 púpos evőkanál (továbbiakban: „ek.") zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 3 ek. étolaj
4 csapott ek. finomliszt
[2 csapott ek. búzakorpa]*
1 púpos tk. szárított, vagy 1 csokor megmosott, apróra vágott friss kapor
[2-3 ek. tejföl]
Elkészítés:
A tököt beletesszük egy 2,5-3 l-es lábasba. Felengedjük annyi hideg vízzel, ami kb. a tök „kupac" feléig ér (a zsenge tök sok vizet enged, ezért berántás előtt pár perccel pótoljuk csak fel annyira a levét, hogy szűkösen ellepje a tököt!). Tegyünk bele sót, Vegetát és ecetet. A forrástól számítva mirelit tök esetén kb. 5 percig, friss tök esetén min. 30 percig (ekkor kóstoljunk, hogy puha-e már!), mert nem minden esetben lehet megállapítani, mennyire zsenge a tök. Kavargatni nem kell.
Közben egy serpenyőben elkészítjük a rántást. Ha nem folyékony a zsiradékunk (pl. disznózsír), akkor langyosítsuk addig, míg folyékonnyá válik. Ekkor vegyük le a tűzről. Tegyük bele a lisztet és a korpát, s kavarjuk el jól. Ha nagyon száraz elegyet kapunk, tegyünk még hozzá egy kicsi zsiradékot. Akkor jó, ha krémsajt állaga van. Pirítsuk meg a lisztet folytonos kavargatás mellett, majd vegyük le a tűzről és szórjuk rá a kaprot. Pár másodpercre (10-15) tegyük vissza a tűzre és kavargassuk, hogy a kapor ízanyaga kioldódjon. Ekkor újra vegyük le a tűről és keverjük hozzá a tejfölt is.
Mikor a tök már megpuhult, lassan, folytonos kavargatás mellett csorgassuk bele a rántást. Az újraforrástól számítva még 3-5 percig főzzük (folyton kavargatva, mert a rántás miatt odakozmálhat!). Utólag ízlés szerint adhatunk még hozzá sót és ecetet.
!!! TIPPEK !!!
A mirelit tököt általában úgy csomagolják, hogy valamelyik sarkában némi kaprot is elrejtenek. Ezt keressük meg, mert nem tudni, hogy külön kis nejlon zacskóba tették vagy sem. Kellemetlen, ha a zacskó belefő/olvad a főzelékbe. Ha nem zacskózzák külön, akkor nehéz kiszedni a tök közül a kaprot, ezért ilyenkor simán megfőzöm a vízben a tökkel együtt. Nincs jelentősége, mert annyira kicsi adagot adnak, amit úgyis pótolni kell. A rántásba ilyenkor teszek friss vagy szárított kaprot, pótlásnak.
A kaprot is vegyük meg nyáron, amikor olcsóbb. Megmosva, felaprítva kicsi zacskókban fagyasszunk le belőle egy-egy főzelékhez elegendő adagokat.
Tökfőzeléket készíthetünk akár cukkiniből is. A kertben felejtett, túlnőtt és kissé leöregedett példányok tökéletesek tökfőzeléknek, vagy rakott cukkininek. Még az öregebb darabok is megfőnek 3-5 perc alatt.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK