Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Vargabéles

Szerző:
Szabó Anna
A Tiszahátról származó könnyű és ízletes desszert eredeti receptjét még az 1900-as évek elején egy Lucullus álnéven publikáló újságíró jegyezte le, a Legjobb Magyar receptek című szakácskönyvben a következő ajánlással: „válogatott receptek a legjobb magyar háziasszonyoktól”.

Vargabéles

Hozzávalók:
- 3 csomag réteslap
- 1 kg túró
- 500 g vaj
- 400 g porcukor
- 600 g 8 tojásos finommetélt
- 10 db tojásfehérjét1 db citrom
- 1 rúd vanília
- 1 liter tejföl

Elkészítése:
A finommetéltet enyhén sós forró vízben kifőzzük, lehűtjük, leszűrjük, és felhasználásig félretesszük.

A tejfölt előző nap tiszta konyharuhába tesszük, kb. 24 óráig felkötve tartjuk, hogy a savó kicsepegjen belőle. A túrót szitán áttörjük. Keverőedénybe teszünk vajat, tojássárgájával és porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a túrót és a lecsurgatott tejfölt. Reszelt citromhéjjal, mazsolával és vaníliával ízesítjük. Belekeverjük a kifőtt finommetéltet, végül hozzáadjuk a porcukorral keményre felvert tojásfehérjét. Az egészet lazán összekeverjük.

Megfelelő nagyságú tepsit vajjal kikenünk, a fele mennyiségű réteslappal kibéleljük, melyet olvasztott vajjal meglocsolunk. A már elkészített masszát belehelyezzük, és a visszamaradt réteslappal a tetejét befedjük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és közép-meleg sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Előmelegített tálon forrón tálaljuk, tetejét vaníliás porcukorral meghintjük.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL