Hozzávalók:
50 dkg fehér szőlő
15 dkg kék szőlő
3 dl víz vagy must
2 dl hideg tej
1,5 dl tejszín
5 dkg vaj
1 púpozott evőkanál liszt
csipetnyi só, citromlé, méz ízlés szerint
Elkészítés:
Attól függetlenül, hogy a vizet vagy a mustot választottuk, tegyük fel a tűzre és forraljuk fel. Ezután dobjuk bele a fehérszőlőszemeket. Főzzük tovább, bár nem kell neki sok, elég néhány perc. Egészen addig hagyjuk főni, amíg a héja egy kicsit meg nem repedezik, vagy a színe meg nem változik a szőlőnek. Közben olvasszuk meg a vajat, keverjük el a lisztel, öntsük fel tejjel és állandó kevergetés mellett várjunk, míg besűrűsödik. Amennyiben időközben elkészült a főtt szőlőnk, turmixoljuk le azt, szűrjük át, és keverjük bele az imént elkészített fehérmártásba. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ízesítsük citromlével, mézzel és egy csipetnyi sóval, majd ismét forraljuk át. Érdemes várni, míg kihűl, hiszen hidegen az igazi. A kékszőlő szemeivel díszítsük ízlés szerint.
Hozzávalók:
fél kiló szőlő
10 kg dió
1 evőkanál porcukor vagy édesítőszer
1 pohár száraz vörösbor
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a szőlőt, szedjük szemekre. A diót aprítsuk fel, vagy őröljük meg, keverjük el a cukorral. Ha összeállt, megolvadt a cukor, akkor keverjük el a szőlővel. Fedjük le a tálat, és tegyük néhány órára a hűtőbe.
Kifejezetten finom köretként sült csirkéhez.
Hozzávalók (24 cm-es formához):
1 kg szőlő (vegyesen)
4 db tojás
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. porcukor
1 tk. vaj a kikenéshez
1 bögre cukor
1 bögre darált dió
1 bögre liszt
1 bögre tejszín
1 bögre tej
Elkészítés:
Mossuk meg a szőlőt és keverjük el a vaníliás cukorral. Ezt követően a keverőtálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá a tejszínt és keverjük tovább. Eközben adagoljuk bele a diót, a tejet és a lisztet. Keverjük simára, ha kész hagyjuk hűtőben állni fél órát. Vajazzuk ki a tortaformát, öntsük bele a tésztát, tegyük rá a szőlőszemeket, hagyjuk, hogy elsüllyedjenek. Nem kell több, mint fél óra és készre is sül.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK