Hozzávalók:
50 dkg fehér szőlő
15 dkg kék szőlő
3 dl víz vagy must
2 dl hideg tej
1,5 dl tejszín
5 dkg vaj
1 púpozott evőkanál liszt
csipetnyi só, citromlé, méz ízlés szerint
Elkészítés:
Attól függetlenül, hogy a vizet vagy a mustot választottuk, tegyük fel a tűzre és forraljuk fel. Ezután dobjuk bele a fehérszőlőszemeket. Főzzük tovább, bár nem kell neki sok, elég néhány perc. Egészen addig hagyjuk főni, amíg a héja egy kicsit meg nem repedezik, vagy a színe meg nem változik a szőlőnek. Közben olvasszuk meg a vajat, keverjük el a lisztel, öntsük fel tejjel és állandó kevergetés mellett várjunk, míg besűrűsödik. Amennyiben időközben elkészült a főtt szőlőnk, turmixoljuk le azt, szűrjük át, és keverjük bele az imént elkészített fehérmártásba. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ízesítsük citromlével, mézzel és egy csipetnyi sóval, majd ismét forraljuk át. Érdemes várni, míg kihűl, hiszen hidegen az igazi. A kékszőlő szemeivel díszítsük ízlés szerint.
Hozzávalók:
fél kiló szőlő
10 kg dió
1 evőkanál porcukor vagy édesítőszer
1 pohár száraz vörösbor
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a szőlőt, szedjük szemekre. A diót aprítsuk fel, vagy őröljük meg, keverjük el a cukorral. Ha összeállt, megolvadt a cukor, akkor keverjük el a szőlővel. Fedjük le a tálat, és tegyük néhány órára a hűtőbe.
Kifejezetten finom köretként sült csirkéhez.
Hozzávalók (24 cm-es formához):
1 kg szőlő (vegyesen)
4 db tojás
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. porcukor
1 tk. vaj a kikenéshez
1 bögre cukor
1 bögre darált dió
1 bögre liszt
1 bögre tejszín
1 bögre tej
Elkészítés:
Mossuk meg a szőlőt és keverjük el a vaníliás cukorral. Ezt követően a keverőtálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá a tejszínt és keverjük tovább. Eközben adagoljuk bele a diót, a tejet és a lisztet. Keverjük simára, ha kész hagyjuk hűtőben állni fél órát. Vajazzuk ki a tortaformát, öntsük bele a tésztát, tegyük rá a szőlőszemeket, hagyjuk, hogy elsüllyedjenek. Nem kell több, mint fél óra és készre is sül.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK