Hozzávalók (8-10 személyre)
- 2 teáskanál instant kávé
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csésze forró víz
- 1/4 csésze kávélikőr
- 25 dkg babapiskóta
- a díszítéshez csoki reszelék.
Töltelék:
- 1 teáskanál zselatin
- 1 evőkanál víz
- 3 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg tejcsokoládé.
Elkészítés
Hozzávalók
- 50 dkg mascarpone sajt,
- 2 cl konyak,
- 3 adag dupla kávé,
- 1 doboz babapiskóta,
- 1 evőkanál tojáslikőr,
- 2 cl Amaretto mandulalikőr,
- muskotályos fehérbor,
- 2,5 dl habtejszín,
- 5 tojás,
- 25 dkg cukor.
Elkészítés
A tojássárgáját vízgőz felett kikeverjük a cukorral, a borral, a konyakkal és a tojáslikőrrel. Vigyázzunk, nehogy túlságosan forró legyen a víz, mert a tojás könnyen megfőhet! Amikor elkészült, az edényt hideg vízbe tesszük, mert a massza melegen nem keverhető össze a mascarponéval.
A fehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük és lehűtjük. A tojássárgás krémet és a mascarponét óvatosan összekeverjük, majd a felvert tojásfehérjét is beledolgozzuk a masszába. A krém színe világossárga lesz, állaga pedig krémesen lágy. Végül a felvert tejszínhabot szintén hozzáadjuk, és körkörös mozdulatokkal összeforgatjuk.
A kávét keverjük össze az Amarettóval, és a babapiskótákat gyorsan forgassuk bele, hogy minden oldalon érje a kávé, de ne ázzon el. A tiramisukrémet a forma aljára tesszük, és egyenletesen elterítjük. A következő réteg a kávés Amarettóba áztatott babapiskóta, majd ismét krém és piskóta, végül krém. Fóliával letakarva a hűtőbe helyezzük, tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral.
Ezt a népszerű olaszdesszertet üdébbé teszi a bogyós gyümölcs. Könnyebben szeletelhetjük, ha a tésztát előző este készítjük el és préseljük le. A bogyós öntetet külön szolgáljuk fel.
Hozzávalók
A piskótához:
- 6 tojás,
- 1 csésze kristálycukor,
- 1 kávéskanál vaníliaaroma,
- 1 kávéskanál reszelt citromhéj,
- 1 csésze liszt,
- 6 evőkanál olvasztott vaj.
A vaníliakrémhez:
- 5 tojás,
- 1/3 csésze kristálycukor,
- ½ kg szobahőmérsékletű mascarpone,
- 2 evőkanál rum,
- 1 kávéskanál vaníliaaroma.
A bogyós töltelékhez:
- 4 csésze málna vagy eper (lehet fagyasztott is),
- ¼ csésze rum,
- 2 evőkanál kristálycukor.
Az öntethez:
- 1 csésze málna vagy eper (lehet fagyasztott is),
- ¼ csésze kristálycukor,
- 1 kávéskanál vaníliaaroma.
Elkészítés
A piskótához a szokásos módon melegítsük elő a sütőt 18 fokra. Vajazzunk ki egy 23 cm átmérőjű tortaformát, és béleljük ki az alját sütőpapírral.
A tojásokat, a cukrot vízgőz felett addig verjük, míg tapintással melegnek nem érezzük. Vegyük le a vízről, és magas fordulatszámra kapcsolt robotgéppel verjük nagyon sűrűre és világos színűre, míg a tálból kiemelt habverőről lecsorgó massza „szalagot” nem formál a tetején. Adjuk hozzá a vaníliát és a citromhéjat, és fakanállal óvatosan forgassuk bele az átszitált liszt felét, az olvasztott vajat, majd a liszt másik felét. Öntsük az előkészített formába és rázogatással terítsük szét egyenletesen. A sütőben középre helyezett rácson süssük, míg a közepébe szúrt hústű tiszta marad – kb. 30 perc. Borítsuk tortarácsra, hogy hűljön. Ha kihűlt, vágjuk 3 rétegre.
A vaníliakrémhez forró víz felett, verjük néhány percig a tojássárgáját a cukor felével, míg tapintásra melegnek nem érezzük. Vegyük le a forró vízről, és magas fordulatszámra kapcsolt robotgéppel verjük sűrűre, habosra, világos színűre – kb. 7-8 perc.
Villával nyomkodjuk simára a krémsajtot, majd forgassuk a cukros tojásba, és adjuk hozzá a cukrot, és így verjük tovább, de ne túl keményre, majd forgassuk a krémsajtos keverékbe.
A bogyós töltelékhez keverjük össze a gyümölcsöt a rummal és a cukorral, és hagyjuk állni kb. 10 percig.
Rakjunk egy tortalapot egy 23 cm átmérőjű tortaformába, és egyenletesen terítsük szét rajta a gyümölcsök felét. Kanalazzuk a tetejére a vaníliakrém felét, rakjuk rá a középső tésztaréteget, erre a gyümölcsöt, és a tetejébe a maradék krémet kenjük. Legfelülre a harmadik tésztaréteg kerüljön. Csomagoljuk a tortaformát alufóliába, és éjszakára helyezzük a hűtőbe.
A málna- vagy eperöntethez turmix vagy robotgéppel pépesítsük a gyümölcsöt a cukorral meg a vaníliával, szűrjük ki belőle a magokat, és tálalásig tegyük a hűtőbe.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük le a tortaforma oldalát, és állítsuk a tortát egy szép tálra. Szórjuk meg porcukorral, díszítsük egész gyümölcsszemekkel, és az öntettel tálaljuk.
Hozzávalók (6 személyre)
- 12 dkg dióbél,
- 3,5 dl sovány tejszín,
- 2 tojás,
- 1 dl banyul (vagy más édes francia vörösbor)
- 1 dl nagyon erős feketekávé,
- 2 zselatinlap,
- 1 evőkanál víz,
- 1 doboz babapiskóta,
- 50 dkg kristálycukor,
- 2,5 dkg kakaópor,
- só.
Elkészítés
A tejszínt kb. 15 percre a fagyasztóba helyezzük. Közben durvára törjük a diót a mixerben, szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét, és összekeverjük a banyult a kávéval.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd lassan felmelegítve felolvasztjuk egy evőkanál vízzel. Hagyjuk kihűlni.
A babapiskóták felét egy pillanatra belemártjuk a kávéba, majd lerakjuk egy magas falú tálba. Most kivesszük a fagyasztóból és kemény habbá verjük a tejszínt, majd óvatosan hozzákeverjük a zselatint. A tejszín kétharmadát elkeverjük a tojássárgájával, a dióval és a kristálycukorral, a maradékot pedig a kakaóval.
Egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, és óvatosan a diós krémbe keverjük. A keverék felét elsimítjuk a babapiskótán. A maradék babapiskótát is beáztatjuk a kávéba, lerakjuk, rá ismét diókrém kerül. A kakaókrémet habzsákba tesszük, és bevonjuk vele a tiramisu tetejét. Lefedve 12 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Hozzávalók
- 25 dkg babapiskóta,
- 25 dkg natúr vajkrém,
- 3 tojás,
- 3 evőkanál cukor,
- 2 dl erős feketekávé,
- 4 cl rum,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 evőkanálnyi kakaópor.
Elkészítés
A kávéhoz hozzáadjuk a rumot, és hagyjuk kihűlni. A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A fehérjékből kemény habot verünk. A vajkrémhez hozzákeverjük előbb a tojássárgáját, majd lazán a fehérjékből készült habot is. Egy üvegtál alján helyezzük el a babapiskóta felét, locsoljuk meg kávéval, kenjük rá a krém felét. Ezután jöhet a maradék babapiskóta, és a tetejére pedig a megmaradt krém. A tetejét szórjuk meg kakaóporral, és legalább 3 órára helyezzük a hűtőbe.
Hozzávalók
- 2 dl kakaóital,
- rumaroma ízlés szerint,
- 1 csomag vaníliás puding,
- 3 dl tej,
- 3 evőkanál cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg babapiskóta
- 3 evőkanál kakaópor.
Elkészítés
A kakaóitalt összekeverjük a rumaromával, a pudingot megfőzzük, majd kevergetve kihűtjük. Hozzáadjuk a mascarponét és a citrom reszelt héját, és alaposan összekeverjük. Egy üvegtál aljára letesszük a babapiskóta egyik felét, meglocsoljuk a rumos kakaóitallal, és rákenjük a krém egyik felét. Ráfektetjük a következő adag babapiskótát. Ezt a réteget is meglocsoljuk a kakaóitallal, és a maradék krémmel beborítjuk. Tetejét kakaóporral szórjuk meg, és tálalásig a hűtőbe helyezzük.
Hozzávalók
- 3 tojás,
- 25 dkg mascarpone,
- 10 dkg porcukor,
- 3 evőkanál rum,
- 2 lime,
- 5 dkg kristálycukor,
- 1 csomag kókuszreszelék,
- 1-2 doboz babapiskóta.
Elkészítés
Először habosra keverjük a mascarponét a tojássárgájával és a porcukorral, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és a lime kifacsart levét. A tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk, és fakanállal, laza mozdulatokkal összekeverjük a kókuszos krémmel.
A sziruphoz összekeverjük a kristálycukrot, a lime levét és a rumot annyi forró vízzel, hogy kellő sűrűségű legyen. Ezután következik a rétegezés. Egy mély üvegtálba lefektetünk egy sor szirupba áztatott babapiskótát, majd rákenjük a kókuszos krém egy részét. Aztán folytatjuk megint egy sor babapiskótával, és krémmel. Egészen addig, amíg az összes hozzávaló el nem fogy. A tetejére kókusz- és csokoládéreszeléket szórunk.
+ 1 ráadás: Saját készítésű mascarpone
|
Felhasznált irodalom:
Több száz ízes házi recept (Geopen Könyvkiadó)
Williams-Sonoma: Ünnepi étkek (Geopen Könyvkiadó)
Larousse: Az egészséges és ínyenc konyha (Geopen Könyvkiadó)
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK