Az újramelegített rizs veszélyes lehet rád - ráadásul más élelmiszerek is! Ennek oka egy baktérium, amely a rizsszemekben is meg található, és akár életveszélyes ételmérgezési tüneteket is előidézhet. Ezért híresült el az ilyenkor kialakuló tünetegyüttes sült rizs-szindrómaként.
A közösségi médiában mindenki az úgynevezett sült rizs-szindrómáról beszél. Ezt a Bacillus cereus nevű baktérium okozza, amely sok keményítőtartalmú ételben megtalálható. A kockázat egyre nő az idővel, amíg szobahőmérsékleten hagyjuk a kihűlt ételt.
Visszatérő példa egy 20 éves fiatalember tragikus halála. A belga diák még 2008-ban, azután halt meg, hogy paradicsomszószos spagettit evett,
amelyet öt napig hűtés nélkül hagytak állni a konyhában.
Miért hívják sült rizs szindrómának?
A sült rizs különösen jó táptalajt biztosít a baktériumoknak, mivel a B. cereus által termelt spórák és toxinok szobahőmérsékleten fejlődnek a legjobban. A sült rizs készítésekor ugyanis először a főtt rizst hagyják kihűlni, hogy megakadályozzák a csomósodást. Ezért másodszor is fel kell melegíteni, és a kettő között hosszabb ideig áll szobahőmérsékleten.
Ezt a fajta ételmérgezést azonban más is okozhatja: a B. cereus szinte mindenben megtalálható, így például bármiben, ami a talajjal érintkezik vagy növényekkel érintkezik. Különösen kritikusak a keményítőtartalmú élelmiszerek, mint a rizs, a tészta, a burgonya, de a quinoa is.
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK