Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Villámgyors ebédek és vacsorák

Szerző:
Szabó Anna
Amikor hazaesünk a nap végén, erőnk fogytán van, de mégis kívánjuk a főtt az ételt. Anélkül, hogy órákig vesződnél a vacsorával, készíthetsz finom, meleg és laktató falatokat – alig félóra alatt.


Vietnámi leves csirkehússal

Hozzávalók
(4 adag)

Ehhez a recepthez szárított rizstésztára és egy egész kb. 900 g-os grillcsirkére lesz szükségünk.

1,5 l csirkealaplé
2 teáskanál reszelt gyömbér
1 teáskanál fokhagymakrém
60 ml halszósz
1 evőkanál apróra vágott citromfű
1 teáskanál csilikrém
4 zöldhagyma, vékonyra szeletelve
100 g szárított rizstészta
400 g eltépkedett csirkehús
80 g babcsíra
1 csokor mentalevél
1 csokor korianderlevél

 

Elkészítése

A csirkealapléhez adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát, a halszószt és a citromfüvet, majd forraljuk el. Ezután kis lángon, lefedve főzzük további 8 percig. Végül a tűzről lehúzva keverjük hozzá a csilikrémet és a hagymát. Amíg a leves fő, a tésztát tegyük egy közepes méretű tűzálló tálba, öntsük le forró vízzel, és hagyjuk állni, amíg megpuhul. Végül a tésztát szűrjük le.
A megfőtt rizstésztát osszuk el a leveses tálkákban, majd erre kerüljön a csirkehús, végül kanalazzuk rá a levest. Babcsírával, mentával és korianderrel megszórva tálaljuk.

Adagonként 2 g zsírt, 552 kJ (132 kcal) energiát tartalmaz.
Elkészítési idő: 30 perc.

 

Thai sütőtök és csirkehúsleves

Hozzávalók
(4 adag)

60 g piros currypaszta
1 l sütőtökkrémleves
2x400 ml kókusztej
250 ml csirkealaplé
2 csirkemellfié (340 g), vékonyra szeletelve
4 mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve
2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél

Elkészítése

A currypasztát tegyük egy felforrósított, közepes méretű fazékba, és folyamatosan kevergetve addig pirítsuk, amíg illatozni kezd. Ezután keverjük hozzá a sütőtökkrémlevest, a kókusztejet és a csirkealaplét, majd az egészet jól forraljuk össze. Adjunk hozzá a vékonyra szeletelt csirkehúst, és időnként megkevergetve főzzük puhára. Az elkészült leveshez keverjük hozzá a koriandert és a zöldhagymát, és már tálalhatjuk is.

Adagonként 58 g zsírt, 3260 kJ (766 kcal) energiát tartalmaz.
Elkészítési idő: 15 perc.

 

Marokkói csicseriborsó-leves

Hozzávalók
(4 adag)

1 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma (200 g), finomra vágva
2 teáskanál zúzott fokhagyma
1 teáskanál reszelt gyömbér
Másfél teáskanál őrölt római kömény
Másfél teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt kurkuma
Fél teáskanál pirospaprika
Negyed teáskanál őrölt fahéj
1,5 l zöldségalaplé
2x300 g konzerv csicseriborsó, leöblítve és leszűrve
2x415 g darabolt konzerv paradicsom
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél

Elkészítése

Az olajat egy nagyobb fazékban hevítsük fel, majd dobjuk bele a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, és folyamatosan kevergetve addig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a fűszereket, és főzzük tovább, amíg illatozni kezd. Öntsük a fazékba a levest, adjuk hozzá a csicseriborsót és a paradicsomot, majd az egészet forraljuk fel. Vegyük kisebbre a lángot, és fedő nélkül rotyogtassuk további 15 percig, amíg a leves besűrűsödik. Közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg a reszelt citromhéjjal és a korianderrel.

Adagonként 9 g zsírt, 1018 kJ (243 kcal) energiát tartalmaz.
Elkészítési idő: 25 perc.

 

Spagetti szardellás paradicsomszósszal

Hozzávalók
(4 adag)

500 g spagetti
1 evőkanál olívaolaj
2 közepes piros kaliforniai paprika vékonyra szeletelve
2 közepes sárga kaliforniai paprika vékonyra szeletelve
5 zöldhagyma, vékonyra szeletelve
2x415 g paradicsomkonzerv, darabolva
56 g szardellafilé, lecsepegetve és finomra vágva
2 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem

 

Elkészítése

A tésztát főzzük al dente állagúra. Közben hevítsünk olajat egy nagy serpenyőben, és a paprikát pároljuk puhára. Adjuk hozzá a hagymát, a paradicsomot, a szerdellát és a zöldfűszereket, majd forraljuk fel. Ezután vegyük kisebbre a lángot, és fedő nélkül rotyogtassuk még tíz percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Keverjük a tésztát a gőzölgő szószhoz, és már tálalhatjuk is.

Adagonként 7,7 g zsírt, 2326 kJ (556 kcal) energiát tartalmaz.
Elkészítési idő: 25 perc.

 

Fettuccine tészta karfiollal és brokkolival

Ehhez a recepthez egy közepes méretű karfiol felére és kb. 350 g brokkolira lesz szükségünk.

Hozzávalók
(4 adag)

250 g fettuccine tészta
350 g nagyobb darabokra vágott karfiol
350 g nagyobb darabokra vágott brokkoli
80 g vaj
3 teáskanál fokhagymakrém
35 g zsemlemorzsa
2 szardellafilé durvára vágva

 

Elkészítése

A tésztát főzzük al dente állagúra, majd szűrjük le. Közben forraljunk vizet egy nagy lábasban, tegyük bele a karfiolt és a brokkolit, és főzzük, míg épp megpuhul. A zöldségeket öblítsük le hideg vízzel, majd csepegtessük le. Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, dobjuk bele a fokhagymát és a zsemlemorzsát, majd folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Ekkor óvatosan keverjük hozzá a szardellát is. Egy nagy tálban keverjük össze a tésztát a karfiollal, a brokollival és a zsemlemorzsával.

Adagonként 18,1 g zsírt, 1824 kJ (436 kcal) energiát tartalmaz.
Elkészítési idő: 30 perc.

 

Mézes-csilis marhahús

Hozzávalók
(4 adag)

4 kicsontozott bélszín steak (800 g)
2 evőkanál zöldcitromlé
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál méz
1 teáskanál szárított csili
1 teáskanál zúzott fokhagyma

Elkészítése

A hozzávalókat egy nagyobb tálban keverjük össze, majd lefedve hagyjuk állni tíz percig. A marhahússzeleteket egy forró grillserpenyőben (grillsütőben vagy kerti grillezőn) ízlésünknek megfelelően süssük át.
Nyers salátával, sültburgonyával vagy párolt zöldségekkel tálaljuk.

Adagonként 14,1 g zsírt, 1526 kJ (365 kcal) energiát tartalmaz.
Elkészítési idő: 25 perc.

 

Grillezett csirke korianderrel és csilivel

Hozzávalók
(4 adag)

6 csirkecombfilé (700 g) félbevágva
A koriander-csili mártáshoz
8 mogyoróhagyma, durvára vágva
2 teáskanál fokhagymakrém
1 teáskanál zúzott piros csili
1 csokor friss korianderlevél
1 teáskanál cukor
1 evőkanál halszósz
60 ml zöldcitromlé

A csicseriborsó salátához
2x300 g konzerv csicseriborsó, leöblítve és leszűrve
2 közepes paradicsom (150 g), durvára vágva
2 mogyoróhagyma, finomra vágva
2 evőkanál zöldcitromlé
1 csokor friss korianderlevél
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítése

Grillserpenyőben süssük majdnem készre a csirkét kisebb adagokban, majd kenjük meg a húsokat a koriander-csili mártás felével, és süssük tovább öt percig, amíg teljesen átsül. Az így elkészített húst a maradék mártással meglocsolva, csicseriborsó salátával körítve tálaljuk.

A mártás elkészítéséhez aprítógépben vágjuk finomra a hagymát, a fokhagymát, a csilit, a koriandert és keverjük hozzá a cukrot, a halszószt, végül a zöldcitromlét is. A saláta elkészítéséhez egy nagy tálban keverjük össze a hozzávalókat.

Adagonként 16,7 g zsírt, 1246 kJ (298 kcal) energiát tartalmaz.
Elkészítési idő: 25 perc.



 

Könyvajánló

Villámgyors ebédek és vacsorák
Ízvarázs füzetek

Ennek a receptfüzetnek lehetne az is az alcíme, hogy "A serpenyőből egyenesen az asztalra", hiszen az itt található ételek elkészítése roppant gyors és egyszerű. A füzetben olvasható ízletes fogásokkal - amelyek elkészítése nem igényel sem előzetes tervezést, sem különleges előkészületeket - biztosak lehetünk abban, hogy a váratlan vendégek sem maradnak éhen. Ha későn érünk haza a munkából, akkor sem kell többé gyorsételt rendelnünk vacsorára, hiszen a Villámgyors ebédek és vacsorák receptgyűjteménnyel pillanatok alatt az asztalon lehet az ízletes étel.

Aréna 2000 Kiadó


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL