Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Vissza a gyökerekhez: íme, a legegészségesebb fajták!

Szerző:
Szabó Anna
Aki szeretné, hogy jól működjön az immunrendszere, annak kötelező megismerkedni velük. Összeszedtünk mindent ezekről a kevéssé ismert zöldségekről.

Petrezselyemgyökér

Mindannyian ismerjük ezt a zöld fűszernövényt, de a föld alatt megbúvó része már az árnyékban marad.
Kár, mert az ókori Rómában már „a hatalmasok eledeleként” is ismerték. Az íze intenzív - petrezselyem ízű, természetesen -, a levesekbe és mártásokba is kiválóan illik.
A gyökér nyersen is fogyasztható, például salátákban.

Paszternák

A paszternák Közép- és Dél-Európában őshonos, és egykor népszerű zöldségféle volt. Szerencsére a közelmúltban ismét fellendülésnek indult. A finom
zeller és sárgarépa ízével sokféleképpen elkészíthető. Különösen ízletes sült formában vagy foszlós salátaként.

Jeruzsálemi articsóka

Ez a gyökérzöldség ugyanabba a botanikai családba tartozik, mint a napraforgó, és szintén Közép-Amerikából származik.
A gumók a legjobban főzve fogyaszthatók. Íze édes, enyhén diós jellegű.

Zabgyökér

A vékony gyökér eredetileg Észak-Afrikából származik. A 16. századtól kezdve Közép-Európában is termesztették. A zabgyökér népszerű volt a
édes és diós íze miatt, de feledésbe merült. Ideje visszahozni: a spárgához hasonlóan hollandi mártással is ízletes.
 

 

gyökér egészség táplálkozás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL