Vízen kullogó (Elkészítési idő: 1,5 óra)
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 2, 5 dkg élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 50 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 10 dkg margarin
- 1 mokkáskanálnyi só
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojássárgája
1. A tejet langyosra melegítjük, majd az élesztőt belemorzsoljuk, kevés porcukrot adunk hozzá, kb. 15 percig meleg helyen pihentetjük. A lisztet érdemes mikróban meglangyosítani, egy tálba átszitálni, és a felfuttatott élesztős tejjel, tejföllel, a maradék porcukorral, az olvasztott vajjal, csipetnyi sóval, citromhéjjal, 6-8 percig robotgéppel dagasszuk úgy, hogy jó hólyagos legyen. A tészta akkor lesz jó, ha már elválik az edény falától, és állagra olyan nem lesz, mint egy könnyebb kalácstészta. Végezetül egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
2. Egy nagyobb konyharuhát vajjal megkenünk, a cipó formájú tésztát a közepére helyezzük, a ruha négy csücskét a tészta fölött összefogjuk, sodrófára vagy egy fakanálra akasztjuk, majd a tésztát egy fazék hideg vízbe lógatjuk. Kb. 1,5 órán át hagyjuk kelni a vízben. A tészta akkor jó, amikor magától feljön a víz tetejére, és átfordul a másik oldalára.
3. A gyúródeszkát szórjuk meg kristálycukorral, borítsuk rá a tésztát. Pogácsaszaggató segítségével szaggassuk ki, majd egyenként nyújtsuk ki vékony, kerek lappá, csavarjuk fel kifli formára. Egyenként hempergessük meg a kifliket porcukorban, egymástól 3-4 centi távolságra helyezzük el a sütiket kivajazott tepsiben.
4. Fontos, hogy ne melegítsük elő a sütőt, mert így a hideg sütőben addig is kel a tészta, amíg a sütő bemelegszik. 180 fokon, fél óra alatt, aranysárgára sütjük.
Tipp: Aki szereti a lekváros süteményeket, az megtöltheti a kifliket szilva, vagy baracklekvárral.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK