Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

5 ok, amiért kifejezetten jó dolog a szellentés - Lehetőleg ne tartsd vissza!

Szerző:
Szabó Anna
A nem megfelelő vagy éppen nem egykönnyen emészthető élelmiszerek esetében a vastagbélben gázok képződnek. Egy egészséges ember átlagosan napi 20-szor is szellent. A túlzott gáztermelődés bizonyos élelmiszerek fogyasztása vagy emésztési érzékenység esetén alakul ki. Okozhatja emellett bizonyos baktériumok elszaporodásra vagy olyan baktériumok jelenléte, amely több gázt termel, mint más baktériumok.

Miért is jó a szellentés?

Most biztosan arra gondolsz, hogy mi is lenne jó a szellentésben, ám az alábbiakból kiderül, hogy mennyire hasznos.


 

 

2. Árulkodik az emésztőrendszer egészségi állapotáról

Bizonyos baktériumok elengedhetetlenek a megfelelő egészségi állapothoz. Amikor nem működik az emésztőrendszer megfelelően, akkor nem képes megemészteni maradéktalanul az adott ételt. Amikor bekerül a félig megemésztett étel a vastagbélbe, természetesen nem olyan állapotban teszi ezt, ahogyan kellene.

A szervezetben rengeteg hasznos baktérium található (egy ember szervezetében kb. 100 billió), amelyek lebontják az élelmiszereket, segítik a méreganyagok és a salakanyagok kiürülését, megfigyelik és elpusztítják a káros baktériumokat, emellett egy sor más hasznos tevékenységben is részt vesznek. Szükséges tehát az, hogy megfelelő számú baktérium legyen a szervezetben, mert így lehetsz egészséges, és egyre több dolog támasztja alá azt, hogy a gyomor savasságát okozó baktériumok egyensúlya még az agyra is kihatással van. Ha ugyanis ez az egyensúly felborul, akár szorongás vagy depresszió is kialakulhat.

Ha a szellentés megfelelő gyakoriságú és nem túl erős szagú, akkor ez arra utal, hogy az emésztőrendszerben lévő mikroorganizmusok megfelelően működnek.

közérzet egészség szellentés
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL