Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

6 fontos kérdés, amit fel kell magadnak tenned, ha glutén-érzékenységre, cölikáliára gyanakszol

Szerző:
Szabó Anna
Ha az a sejtésed van, hogy glutén-érzékenységben szenvedsz, egy ideje biztosan emésztési gondjaid vannak, és ezek vezettek erre a következtetésre. De mi is az a gluténérzékenység, más néven cölikália, és miből tudod megállapítani, hogy ki kell-e venned a glutént az étrendedből?

A cölikália egy hosszú távú autoimmun betegsége az emésztőrendszernek, ami a glutén miatt alakul ki. A glutén egy fehérje, ami az olyan gabonafélékben található meg, mint a búza, a rozs, az árpa, valamint előfordul mindenben, ami ezekből készült. A betegség, ha nem kezelik, olyan komolyabb egészségügyi problémákat is eredményezhet, mint az 1-es típusú diabétesz, a meddőség, és különféle neurológiai betegségek, például epilepszia.

Íme, 6 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha glutén-érzékenységre gyanakszol magadnál, vagy egy családtagodnál:
 

4. Milyen ételek váltják ki?

A gabonából készült ételek, amik szinte minden kultúrában jelen vannak az étkezőasztalon. Rengeteg mindennapi étel tartalmaz olyan anyagot, ami előhozhatja a tüneteket: kenyérfélék, kekszek, muffinok, tészta, pizza, sütemény, pite és még sok más. A kínai szejtán és a japán udon tészta is gabonából készült. A rántott hús is tiltólistás lehet a panírozás miatt. A rozs és az árpa szintén tartalmaz glutént, ezért a sörök dobozát is el kell olvasni, nehogy allergiás reakció legyen egy óvatlan pillanat eredménye.
 

közérzet egészség gluténérzékenység
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL