Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

6 fontos kérdés, amit fel kell magadnak tenned, ha glutén-érzékenységre, cölikáliára gyanakszol

Szerző:
Szabó Anna
Ha az a sejtésed van, hogy glutén-érzékenységben szenvedsz, egy ideje biztosan emésztési gondjaid vannak, és ezek vezettek erre a következtetésre. De mi is az a gluténérzékenység, más néven cölikália, és miből tudod megállapítani, hogy ki kell-e venned a glutént az étrendedből?

A cölikália egy hosszú távú autoimmun betegsége az emésztőrendszernek, ami a glutén miatt alakul ki. A glutén egy fehérje, ami az olyan gabonafélékben található meg, mint a búza, a rozs, az árpa, valamint előfordul mindenben, ami ezekből készült. A betegség, ha nem kezelik, olyan komolyabb egészségügyi problémákat is eredményezhet, mint az 1-es típusú diabétesz, a meddőség, és különféle neurológiai betegségek, például epilepszia.

Íme, 6 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha glutén-érzékenységre gyanakszol magadnál, vagy egy családtagodnál:
 

6. Hogyan tudok együtt élni a cölikáliával?

A legtöbb hús, hal, a rizs és más gluténmentes gabonák, a bab, a gyümölcs- és zöldségfélék biztonságosak a glutén-érzékenyek számára. A lényeg, hogy gluténtartalmú ételek nélkül készüljenek, illetve ne érje őket keresztszennyeződés. Számos étterem ajánl gluténmentes opciókat, a nagyobb szupermarketekben kapható gluténmentes bagel, pizza, keksz és édességek.
Ha szilárdan ragaszkodsz a gluténmentes diétádhoz, számos egyéb egészségügyi problémát megelőzhetsz. Amennyiben viszont nem javul az állapotod, valószínűleg valamilyen rejtett forrásból még viszel be glutént a szervezetedbe, vagy emésztőrendszeri problémákkal küzdesz.

Az orvosodat mindenképpen keresd fel, hogy összeállítson neked egy étrendet, és elindítson az egészséghez vezető úton.
 

közérzet egészség gluténérzékenység
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL