KÖZÉRZET

7 alváshiányhoz kapcsolódó tény, amelyekről eddig nem is tudtál - Érdemes tisztában lenni vele!

Szerző:
Szabó Anna
Az alvási depriváció manapság egyre gyakoribbá válik, és a mai sikerorientált társadalom meghatározó jellemzője. Rövidtávon ugyan nincs vele gond, de hosszabb időn át már káros lehet.

 

Az alvás egy ösztönösen visszatérő állapot, amely alatt minden izom elernyed, és a tudatod kikapcsol, általános inaktivitás lép fel. Az alvás öt szakaszból áll, amelyek mélysége eltérő. Minél mélyebben alszol, annál jobb az alvás minősége. A több alvás tehát önmagában még nem garantálja azt, hogy fel is töltődsz energiával. Bár számos dolog felderítésre vár még, az egészen bizonyos, hogy a test ilyenkor pihen, a sejtek pedig regenerálódnak.

Mi is az az alváshiány?

Alváshiányról súlyos alvási gondok esetén van szó. Mivel sok testi funkció magához az alváshoz kapcsolódik, így nem állhat fel hosszú időn át ez az állapot. Ha nem alszol eleget, nő a cukorbetegség és szívproblémák kialakulásának kockázata, az immunrendszer gyengülni kezd és súlygyarapodás is bekövetkezhet. Van olyan, aki ezért tudatosan átkapcsol „éjjeli bagoly” üzemmódba, ám ez sem megoldás!

Egy tanulmány keretében különböző embereket teszteltek, és két alváshiányos periódust vizsgáltak, kb. 36 órán át. Megállapították, hogy azok, akik elalvás után könnyebben elfáradtak, azok a vizsgálat során is álmosabbak voltak, míg mások pedig rezisztensek lettek. Ez tehát azt jelenti, hogy vannak emberek, akik természettől fogva jobban leküzdik az alváshiányt, mint mások.

Az alvásmegvonás veszélyes, mivel befolyásolja az immunrendszer működését, és drámaian csökkenti a betegségek leküzdésére való képességet. Tanulmányok kimutatták, hogy az alváshiány hatásai közé tartozik a súlyos fáradtság, a koncentráció hiánya, a motiváció csökkenése, az emlékezet csökkenése és a súlygyarapodás. Ennek ellenére néhány előnye is akad. Íme, néhány meglepő előnye annak, ha alváshiányban szenvedsz:

 

 

 

közérzet egészség alvás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL