Tudtad? |
Az értékes tápanyagok mellett a kenyér magas energia-, szénhidrát-, valamint sótartalmú táplálék is egyben. Azt tanácsoljuk fogyaszd mérsékletesen! |
Egészséged szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható tény, hogy milyen a kenyér adagja és tápanyag összetétel. Az olyan betegségek, mint a túlsúly, az érelmeszesedés, cukorbetegség, és az ezek következményeként megjelenő tárbetegségek főként indokolttá teszik a válogatást. Ezekben az esetekben a szakemberek a magasabb élelmi rosttartalmú, hétköznapibban megfogalmazva a teljes kiőrlésű, illetve a magvakkal dúsított, nagyobb rozsliszttartalmú fajtákat ajánlják.
Vagy más nevén búzakenyér. Ebből fogyasztjuk mi magyarok még mindig a legtöbbet. A fehérkenyér pedig nem más, mint kizárólag világos, hántolt búzaliszt, víz, élesztő, só és engedélyezett adalékanyag mindennapos elegye. A fehér kenyér felülete fényes, cserepesedő, aranysárga, esetleg barnába hajló színű. Belül világos, lazított, sima tapintású, rugalmas és frissen elvileg nem morzsalékos. Vagy legalábbis az előbb leírtaknak megfelelőnek kellene lennie.
Ám, ha már kóstoltál hagyományos pékségben készült, valóban drágább és nagy hiperüzletekben sütött fehérkenyeret, akkor pontosan érted a fenntartásainkat. Nem elég, hogy a fehérkenyér eleve rosszlappal indul – már, ha az egészségünkről van szó – nehéz már ebből a fajtából valóban finomat beszerezni. Pedig az elvárásaink nem lennének nagyok: legyen valóban kelt a tésztája, finom puha a belseje, de összefüggő és ne morzsálódó...
És, hogy miért indul eleve rosszlappal? Talán, mert élettani hatásai kedvezőtlenebbek, mint a teljes kiőrlésű kenyéré. A reforméletmód hívei és a fogyókúrázók elszántan üldözik, mivel gyakori és mértéktelen fogyasztása sok-sok plusz kilót és számtalan betegséget eredményez (lásd fent).
Mivel egyre többen keresik (az egészséges táplálkozás terjedésével) a barna kenyereket, a pékek a fehér (szénhidrátgazdag) lisztből készült kenyértésztához malátaalapú színezéket adnak. Így a gyakorlatilag fehér kenyérből egyszerűen és gyorsan barna lesz. Ez az eljárás sokkal egyszerűbb, mint a teljes kiőrlésű liszt használata, hiszen így megúszható a hosszabb kelesztési idő, a sok pepecselés. Az így készült kenyér azonban semmivel sem egészségesebb, mint a fehér. Természetesen itthon is kapható igazi barna. Meg is lehet különböztetni a műbarnát az igazitól.
Az igazi barnakenyér, mely teljes kiőrlésű lisztből készült mindig sokkal tömörebb, sűrűbb. Ha belevágsz, akkor láthatod a sötét korpaszemcséket. Eltarthatóságuk is egész hosszú, akár 5-6 napis is viszonylag frissek és ízletesek maradnak. Míg a barna, malátafestékkel színezett kenyér tésztája nagyon laza, héja pedig tejeskávészínű. Ráadásul egy-két nap alatt tönkre is mennek.
Mára a kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a zabkorpával készült péksütemények fogyasztása valóban csökkentik a vér koleszterinszintjét. És, ha emellett még sok folyadékot is magadhoz veszel, valóban megkönnyebbülhetsz, hiszen az élelmi rostokkal együtt beindítja a beleket és megelőzi más bélproblémák kialakulását. A nem fehérkenyerek mellett továbbá még az is szól, hogy több ásványi anyagot (magnéziumot és káliumot), valamint vitamint (B1-2-6-vitaminokat) tartalmaznak.
Hogyan azonosítsd be a kenyérfajtákat? |
• Fehér kenyér: 100 % a búzaliszt (BL 80) aránya. |
OLVASS TOVÁBB!
Tedd boldoggá az éved – az egészség most a legfontosabb!
Az újév mindig magával hozza a változás ígéretét: elhatározzuk, hogy többet sportolunk, egészségesebben étkezünk, és kevesebbet st...
KÖZÉRZETJóga az íróasztal mellett: Egyszerű gyakorlatok a munkahelyi feszültség oldására
A modern irodahelyiségekben dolgozók számára a hosszan tartó ülés és a stressz központi problémává vált....
KÖZÉRZETMit érdemes tudni a depresszióról?
A depresszió a civilizációs betegségek közé tartozik. Minden korosztályt érinthet, megzavarja a mindennapi életvitelt, és megakadályoz...
Minden, amit érdemes tudnod, ha tartasz a Parkinson-kórtól
A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de a betegség előrehaladásának lassítására irányuló terápiák fejlesztése folyamatosan z...
KÖZÉRZETA stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK