KÖZÉRZET
A nagy kérdés
Szerző:
Szabó Anna
Egyre több bio-élelmiszert lehet kapni. És egyre több is fogy, szerencsére. Ugyanakkor a gyerekek között egyre több az elhízott. Tulajdonképpen mit is etetünk meg a gyerekeinkkel, és az milyen hatással lesz a jövőjükre?
Képzeld csak el: egy űzött anyuka futkos föl-alá a szupermarketben, maga után vonszolva a srácokat. A zöldség-gyümölcs pultnál még oké a dolog, a mélyhűtőket is elég jól megússza (na jó, egy nagydoboz fagyival, egy zsák hasábkrumplival), de hiába is akarná elkerülni az édességes polcokat, utódai, akik már ilyenkorra legalább ugyanolyan fáradtak, nyűgösek és álmosak, mint ő maga, pontosan tudják, mit kell tenni, hogy a csokiskeksz is bekerüljön a bevásárlókocsiba.
Velünk is megesett ez már
Láttunk is ilyet eleget, és tudjuk azt is, hogy ésszerű mennyiségben se a csoki, se a gyorskaja nem ártalmas igazán. De azt is tudjuk, hogy - noha a gyerekek egy része gondosan megtervezett ételeken nő fel -, a legtöbbjük már akár egy éves korában hamburger-pizza-kínai diétára van fogva.
Megkérdezések szerint az anyukák egy része akár már egy éves korában megengedi a gyereknek, hogy ilyesmit egyen. De a többiek is beadják a derekukat, legkésőbb a gyerek három éves korában.
És ez azért is riasztó, mert egyre több gyerek – és felnőtt is – egészségtelenül túlsúlyos. Fontos, hogy a szülők már kicsi kortól megfelelő táplálkozásra szoktassák a gyerekeiket, ismertessék meg velük a finom és egészséges ennivalókat.
A jó hír: legalább az egész pici babákat, ha készétellel is, de a számukra tervezett, esetleg bio alapanyagokat tartalmazó készételekkel etetik a rohanós mamák.
És a bio jó: nem csak egészséges, de nem tartalmaz színezékeket, rovarölőszer-maradványokat, tartósítószert.
De drága!
Ennek több oka is van. Azonos területen sokkal kevesebb terem belőle (mert nem adnak hozzá műtrágyát például), néha kézzel kell gyomirtani, betakarítani, és ez sokkal munkaigényesebb. Viszont érdemes kiszámolni, hátha mégis megéri, hogy hosszú távon az egész család egészségesebb. Például, ami a rovarirtószer-maradványokat illeti: ezekre a gyerek szervezete sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. A gyerek keringési és idegrendszere ilyenkor van növekedőben, kialakulóban, és ebbe nem jó bármi vegyszerrel beleavatkozni. A gyerek szervei nem képesek az összes toxint földolgozni és semlegesíteni, (a felnőtteké sem mindig) , és miután körülbelül 7 éves korig a szerveztük arányában sokkal több vizet tartalmaz, mint a felnőtteké, a vízben oldódó mérgek könnyebben keringenek is az egész testben. Ijesztő, nem?
A bio-termelés egyben azt is jelenti, hogy sokkal közelebb áll a környezethez és az évszakokhoz, az állatokkal is kíméletesebben bánnak. Így jobb ez az egész bolygónak, a növény-és állatvilágnak is.
A mérték a megoldás!
Könnyebb mondani, mint megtenni, de a mértéktartás a megoldás. A gyorskaja teljes „betiltása” reménytelen, de ugyanígy elképzelhetetlen egy rendszeresen százszázalékosan bio-termékekből főzött napi menü is. A baj az, hogy – muszájból – gyakran használunk félkész, vagy teljesen kész termékeket. És a gyorskajáknak azért olyan magas a zsírtartalma, mert a zsír és a cukor olcsó – a gyártó érdeke nagy adag, ízes kaját adni.
Próbáljunk meg az arányokon változtatni. Legyen néha valódi friss vacsora az asztalon.
Szólj hozzá Te is!