A farmon dolgozó munkások elválasztják a borjút az anyjától, hogy friss tejhez jussanak, ez közismert tény. Néhány borjú, akit tápszerrel etetnek, annyira kötődni fog a gondozójához, hogy őt fogja anyának tekinteni. Mások stressz alatt lesznek, és egész nap szomorúan bőgnek. Etikai szempontból a tehéntej igencsak megosztó kérdés.
Gyerekkorunktól kezdve azt halljuk a szüleinktől és a nagyszüleinktől, hogy a tej az elsődleges forrása a kalciumnak, ami segít a csontoknak növekedni és erőssé válni.
Mit tartalmaz egy pohár tej?
Egy pohár tej a következő tápanyagokat tartalmazza (a napi ajánlott bevitel százalékában):
• Kalcium: 276 mg – 28%
• D-vitamin: 24%
• Riboflavin (B2-vitamin): 26%
• B12-vitamin: 18%
• Kálium: 10%
• Foszfor: 22%
Miért mondja egyre több és több orvos, hogy felesleges?
Az igazság az, hogy a tejben található kalcium felszívódásáért felelős enzimek az emberben 2 és 5 éves kor között termelődnek, ezért egy felnőtt számára már nem hasznos ez a termék. Sőt, a tej az elsődleges forrása a telített zsírsavaknak, amikkel nem árt óvatosnak lenni.
Rengeteg ember szenved aknétól, különböző bőrproblémáktól. Tanulmányok szerint a probléma egyik legnagyobb forrása a tejtermékek és a félig feldolgozott termékek, amik mesterséges hormonokat tartalmaznak, mivel az állatokat ezzel etették.
Mi a laktózérzékenység?
A laktóz egy, a tejben található szénhidrát. A laktózérzékenység tünetei a gyomorgörcs, a hasmenés, a puffadás és a hányás. Leggyakrabban felnőtteknél és 5 évnél idősebb gyerekeknél jelentkezik. Kis mennyiségben a laktóz nem jelent veszélyt az egészségre, mert a test 1,14 cl laktózt képes felszívni, ami egyetlen pohár tejet jelent egy étkezéskor.
Mítoszok a kalciumról:
A táplálékkiegészítőkben található kalcium könnyebben emészthető, és segít megelőzni a bélrákot.
A Föld népességének körülbelül 75%-a képtelen megemészteni a tejtermékekben található kalciumot. Testünk sokkal előbb felszívja a telített zsírsavakat, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Máig nem indokolták megcáfolhatatlanul, miért szükséges versenysportolóknak vagy a csontritkulás miatt aggódóknak tejet inni. Az egyre népszerűbbé váló vegán életmódot hirdetők szerint kalciumot, káliumot, fehérjét és egészséges zsírokat növényi alapú ételekből is bevihetünk, például zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, magokból és algából.
OLVASS TOVÁBB!
Minden, amit érdemes tudnod, ha tartasz a Parkinson-kórtól
A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de a betegség előrehaladásának lassítására irányuló terápiák fejlesztése folyamatosan z...
KÖZÉRZETA stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
Omega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK