Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

A tej szerelmese vagy? - Tudd meg, mik a veszélyei a kedvencednek

Szerző:
Szabó Anna
Manapság ha benézünk egy átlagos család hűtőjébe, egy flakon tejet biztosan találunk. Megisszuk magában, hozzáöntjük müzlihez, a kávéhoz, vagy elfogyasztjuk a belőle készült joghurtot. A mai táplálkozáskutatók azonban meghúzták a vészcsengőt, és újra és újra felteszik a kérdést: valóban szükséges az embereknek napi szinten fogyasztani ezeket? A tej jót tesz, vagy árt a testnek?

A farmon dolgozó munkások elválasztják a borjút az anyjától, hogy friss tejhez jussanak, ez közismert tény. Néhány borjú, akit tápszerrel etetnek, annyira kötődni fog a gondozójához, hogy őt fogja anyának tekinteni. Mások stressz alatt lesznek, és egész nap szomorúan bőgnek. Etikai szempontból a tehéntej igencsak megosztó kérdés.
Gyerekkorunktól kezdve azt halljuk a szüleinktől és a nagyszüleinktől, hogy a tej az elsődleges forrása a kalciumnak, ami segít a csontoknak növekedni és erőssé válni.

Mit tartalmaz egy pohár tej?

Egy pohár tej a következő tápanyagokat tartalmazza (a napi ajánlott bevitel százalékában):

• Kalcium: 276 mg – 28%
• D-vitamin: 24%
• Riboflavin (B2-vitamin): 26%
• B12-vitamin: 18%
• Kálium: 10%
• Foszfor: 22%

Miért mondja egyre több és több orvos, hogy felesleges?

Az igazság az, hogy a tejben található kalcium felszívódásáért felelős enzimek az emberben 2 és 5 éves kor között termelődnek, ezért egy felnőtt számára már nem hasznos ez a termék. Sőt, a tej az elsődleges forrása a telített zsírsavaknak, amikkel nem árt óvatosnak lenni.

Rengeteg ember szenved aknétól, különböző bőrproblémáktól. Tanulmányok szerint a probléma egyik legnagyobb forrása a tejtermékek és a félig feldolgozott termékek, amik mesterséges hormonokat tartalmaznak, mivel az állatokat ezzel etették.

Mi a laktózérzékenység?

A laktóz egy, a tejben található szénhidrát. A laktózérzékenység tünetei a gyomorgörcs, a hasmenés, a puffadás és a hányás. Leggyakrabban felnőtteknél és 5 évnél idősebb gyerekeknél jelentkezik. Kis mennyiségben a laktóz nem jelent veszélyt az egészségre, mert a test 1,14 cl laktózt képes felszívni, ami egyetlen pohár tejet jelent egy étkezéskor.

Mítoszok a kalciumról:
 

3. A tejben található kalcium a legjobb

A táplálékkiegészítőkben található kalcium könnyebben emészthető, és segít megelőzni a bélrákot.

A Föld népességének körülbelül 75%-a képtelen megemészteni a tejtermékekben található kalciumot. Testünk sokkal előbb felszívja a telített zsírsavakat, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Máig nem indokolták megcáfolhatatlanul, miért szükséges versenysportolóknak vagy a csontritkulás miatt aggódóknak tejet inni. Az egyre népszerűbbé váló vegán életmódot hirdetők szerint kalciumot, káliumot, fehérjét és egészséges zsírokat növényi alapú ételekből is bevihetünk, például zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, magokból és algából.
 

egészség közérzet
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL